Belgia a cerut ţărilor UE investigaţii privind ameninţările diplomaţilor sirieni la adresa opoziţiei

Epoch Times România
23.04.2012

Belgia a cerut ţărilor UE investigaţii privind ameninţările diplomaţilor sirieni la adresa opozanţilor regimului de la Damasc, după ce mai mulţi critici ai lui Bashar Al-Assad s-au plâns de astfel de tratamente din partea Ambasadei Siriei de la Bruxelles.

Michel Malherbe, purtător de cuvânt al ministrului belgian de externe, Didier Reynders, a declarat că MAE de la Bruxelles "s-a consultat cu partenerii europeni referitor la relaţia lor cu ambasadele siriene. El a mai precizat că în Belgia plângerile sunt cercetate de serviciile de informaţii, iar "contactele cu alte ţări europene au loc la acest nivel", relatează EUobserver.

Purtătorul de cuvânt a afirmat că nu poate oferi amănunte despre investigaţiile serviciilor de informaţii întrucât victimele presupuselor ameninţări trebuie protejate.

"Ştim rezultatul anchetei, dar nu îl putem comunica", a spus Malherbe.

Anul trecut, Ghassan Zallito, un expat sirian căsătorit cu o belgiancă, a comunicat Ambasadei Siriei la Bruxelles că renunţă la calitatea de membru al partidului Baath, în semn de protest faţă de violenţele din ţară. La 20 august, în timpul unei vizite în satul său natal, din nord-vestul Siriei, a fost ucis.

Un ofiţer care s-a alăturat forţelor de opoziţie a fost martor la momentul în care un general l-a împuşcat pe Zallito în timp ce acesta se juca în faţa casei cu o pisică.

Întrebat dacă consideră că diplomaţii sirieni din Europa aleg ţinte din rândul membrilor opoziţiei, el a răspuns că "familiile opozanţilor aflaţi în străinătate sunt expuse riscului". Ofiţerul a mai povestit că 14 dintre rudele sale au fost ucise, după ce el a demisionat din armată.

Alianţa pentru libertate şi demnitate internaţională, un ONG din Bruxelles, colaborează împreună cu familia lui Zallito şi cu rudele altor victime ale regimului sirian din Franţa, Germania, Italia şi Spania pentru a aduce în justiţie statului sirian.

Un membru al Consiliului Naţional Sirian, o grupare a opoziţiei care activează în Paris, a declarat recent că Ambasada Siriei a angajat bătăuşi care au agresat mai multe persoane care participau la proteste organizate de opoziţia siriană în capitala franceză. Acesta susţine că a auzit cazuri similare şi la Berlin.

"Situaţia este acum mai bună deoarece francezii au luat măsuri. Dar încă mai trimit oameni la protestele noastre pentru a face fotografii. Serviciile secrete siriene sunt acolo unde se află şi diplomaţii. În mod normal, întreaga ambasadă este un serviciu secret", a mai spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor