Beirut - Protestele “You Stink” s-au calmat după cea de-a doua noapte de ciocniri violente

Manifestanţii se încăierează cu poliţiştii în timpul unui protest desfăşurat în Beirut împotriva corupţiei guvernului, 23 august 2015.
Manifestanţii se încăierează cu poliţiştii în timpul unui protest desfăşurat în Beirut împotriva corupţiei guvernului, 23 august 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.08.2015

Demonstraţiile paşnice din Beirut, capitala Libanului, au devenit violente pentru a doua noapte, duminică, în condiţiile în care au fost răniţi peste 50 de manifestanţi şi membri ai forţelor de ordine. Un manifestant a murit, fiind prima victimă de la izbucnirea protestelor, a raportat Al-Jazeera.

Dar străzile din Beirut s-au liniştit în jurul orei 1 a.m. (ora locală libaneză), în contextul unei prezenţe puternice a forţelor de ordine, după a doua noapte de proteste împotriva guvernului.

Protestele violente împotriva guvernului libanez au fost declanşate de eşecul oficialilor de a rezolva o criză prelungită privind colectarea deşeurilor menajere.

Campania “You Stink” i-a acuzat pe oficialii guvernamentali de guvernare coruptă şi ineficientă, conform Internaţional Business Times.

Libanul a devenit tot mai divizat pe fondul tensiunilor sectariene tot mai mari din regiune – în special în ţara vecină, Siria – care au afectat cadrul politic deja fragil al Libanului.

Premierul Tammam Salam, avertizând că ţara se află în pragul prăbuşirii, a ameninţat că va demisiona. Acesta a declarat că ţara înfruntă o criză mai mare din partea “gunoaielor politice” decât este criza deşeurilor, conform Daily Mail.

Forţele de ordine ale poliţiei au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene duminică noaptea, în condiţiile în care protestele au devenit tot mai zgomotoase. Manifestanţii au răspuns la atacul poliţiştilor şi au aruncat asupra lor cu pietre şi alte obiecte. Manifestanţii au scandat “Oamenii doresc prăbuşirea guvernului” şi “Revoluţie!”, în timp ce au mărşăluit spre Piaţa Martirilor din centrul Beirutului, a raportat ziarul libanez Daily Star.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor