Beijing-ul suspendă pe perioadă nedefinită dialogul economic la nivel înalt cu Australia

Operaţiuni de încărcare a cărbunelui în portul Newcastle, provincia New South Wales, Australia
Operaţiuni de încărcare a cărbunelui în portul Newcastle, provincia New South Wales, Australia (William West/AFP via Getty Images)

Regimul chinez a suspendat "pe perioada nedeterminată" toate activităţile în cadrul Dialogului Economic Strategic China-Australia, după ce Guvernul de la Canberra a anunţat că va bloca unele acorduri din cadrul Iniţiativei Centura şi Drumul, conform unui anunţ al ministrului de Externe, Marise Payne.

Deşi Partidul Comunist Chinez a făcut măsura cunoscută printr-o vastă campanie în presă pe care o controlează, un expert a numit acţiunea „simbolică”.

Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă (NDRC) a emis, joi, declaraţia în care susţinea că „recent, unii oficiali guvernamentali ai Commonwealth-ului australian au lansat o serie de măsuri pentru a perturba schimburile şi cooperarea normală dintre China şi Australia, având o perspectivă din vremea Războiului Rece şi a discriminării ideologice”.

„Pe baza atitudinii actuale a guvernului federal australian faţă de cooperarea China-Australia, NDRC din Republica Populară Chineză a decis să suspende pe perioadă nedeterminată toate activităţile în cadrul Dialogului Economic Strategic China-Australia.”

Dialogul Economic a fost format în 2013, sub fostul guvern Gillard, de către ministrul de Externe, Bob Carr, şi ministrul Comerţului, Craig Emerson.

A treia şi ultima întâlnire desfăşurată în cadrul Dialogului a avut loc în 2017, când prim-ministrul Scott Morrison, pe atunci Trezorier, s-a întâlnit cu investitorii chinezi şi preşedintele NDRC, He Lifeng.

În ciuda suspendării, China va continua să achiziţioneze cantităţi mari de minereu de fier australian, cu toate că preţul a crescut la valori maxime în ultimii zece ani.

Mai mult, dialogul dintre miniştrii australieni şi omologii lor chinezi a fost în mare parte inexistent în ultimul an, pe măsură ce regimul comunist chinez a declanşat un adevărat război comercial împotriva Australiei după ce Guvernul de la Canberra a solicitat o anchetă independentă asupra originii virusului Wuhan şi a modului în care focarul de infecţie a fost lăsat să se răspândească în toată lumea.

NDRC a fost, de asemenea, un factor cheie în spatele Iniţiativei Centura şi Drumul (BRI). În 2018 şi 2019, agenţia partidului-stat al Chinei a semnat două acorduri BRI cu premierul statului Victoria, Daniel Andrews.

Aceste acorduri au fost anulate de ministrul de Externe Payne luna trecută, care a spus că sunt incompatibile cu obiectivele „politicii externe” ale Australiei. BRI a fost acuzat că este un „cal troian” şi că prinde ţările în curs de dezvoltare într-o capcană a datoriilor, acestea din urmă fiind obligate să cedeze din suveranitate.

Ca răspuns la anulare, Ambasada Chinei la Canberra a declarat că măsura a fost „nerezonabilă şi provocatoare”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Wenbin, a îndemnat Australia să „revoce” decizia, ameninţând că Beijingul va „întreprinde cu hotărâre acţiuni puternice”.

Suspendarea dialogului marchează primul răspuns major al regimului comunist după suspendarea acordurilor BRI.

Jeffrey Wilson, director de cercetare al Centrului US Asia din Perth, a declarat că Partidul Comunist Chinez „a rămas fără muniţie”.

„Aplicând măsuri comerciale 'termonucleare' în 2020, acum nu mai au modalităţi substanţiale de a pedepsi Australia şi trebuie să anunţe acţiuni pur simbolice, fără impact”, a scris el pe Twitter.

„China a aplicat sancţiuni împotriva tuturor exporturilor australiene pe care le poate vătăma, investiţiile s-au prăbuşit şi discuţiile interguvernamentale sunt inexistente”, a adăugat el.

„Acum nu are nicio pârghie substanţială asupra Australiei şi trebuie să recurgă la acte simbolice, în mare parte fără sens”.

În 2020, Beijingul a aplicat o serie de accize şi suspendări care vizează exporturile cheie din Australia, inclusiv cărbune, carne de vită, vin, orz, homar, cherestea, miel şi bumbac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe