Bătălia de dinainte de Congres. Cîţu face o numire controversată. Încalcă o decizie internă a PNL - surse

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Facebook / florinVcitu)

Premierul Florin Cîţu l-a numit pe Andrei Novac secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe împotriva deciziei Biroului Politic Naţional al PNL, au declarat pentru hotnews.ro surse liberale. Decizia numirii acestuia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Novac este ginerele preşedintelui CJ Constanţa, Mihai Lupu. În cadrul discursului de la conferinţa de alegeri din Constanţa de luni, Lupu a făcut o serie de atacuri la adresa lui Ludovic Orban, au precizat sursele citate adăugând că liberalii constănţeni prezenţi au fost surprinşi de discursul lui Lupu.

Sursele liberale mai susţin că, potrivit deciziei Biroului Politic Naţional al PNL şi a înţelegerii dintre filiale în distribuţia poziţiilor de demnitate publică nu era prevăzută în dreptul PNL Constanţa postul de secretar de stat la Externe şi că toate poziţiile care au revenit PNL Constanţa sunt ocupate.

Practic, postul de secretar de stat la MAE trebuia să revină PNL Diaspora, pentru Rareş Burlacu, validat de BPN-ul liberalilor. A doua persoană validată pentru poziţia de secretar de stat MAE a fost Dragoş Preda, din partea PNL Prahova.

Coincidenţă sau nu, socrul noului secretar de stat, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a anunţat, luni, că îl susţine pe Florin Cîţu pentru preşedinţia Partidului Naţional Liberal. Lupu i-a reproşat lui Ludovic Orban că nu a primit alocările bugetare dorite atunci când acesta era premier.

În discursul de la conferinţa de alegeri a organizaţiei judeţene a PNL Constanţa, Lupu a mai acuzat că nu a fost sunat de Ludovic Orban după ce a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean:

"În anul 2020, am stat de vorbă cu preşedintele meu şi premierul de la acea vreme, i-am cerut sprijin dacă voi câştiga. Din păcate, nu am primit niciun telefon, nici să îmi mulţumească, nici să mă certe că am câştigat acest judeţ. Nici astăzi domnul preşedinte nu şi-a adus aminte că la Constanţa este un preşedinte de Consiliu Judeţean.

Îmi pare rău, noi astăzi, toată administraţia locală, domnule preşedinte, are nevoie de predictibilitate şi, cel mai important lucru, de stabilitate politică şi administrativă. Vă pun o singură întrebare, domnule preşedinte. Aţi afirmat că cine pierde, pierde tot, va pleca acasă. Cum veţi reuşi, dacă veţi reuşi să fiţi preşedinte, să fiţi premierul României?”, a declarat Lupu.