Băsescu: Sunt puţine şanse să nu avem o epidemie. Dacă o să avem sute de bolnavi, mă tem că o să îi ducem în spate

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)
D.B.
09.03.2020

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, duminică seara, că şcolile din România ar trebui să fie „închise preventiv”, argumentând că sunt „puţine şanse” să nu trecem printr-o epidemie la nivel naţional. Fostul şef de stat a mai opinat că „perioada de risc maxim a trecut deja, pentru că până ieri s-a circulat destul de liber din Lombardia în România”.

„Doar în primele zile de după anunţarea epidemiei de către guvernul italian, au intrat în ţară peste 3.000 de români care veneau din zona infectată. În acest moment, România are puţine şanse să nu aibă o epidemie. În momentul de faţă, încă sunt cazuri izolate. După părerea mea va fi o epidemie. Nu o spun pentru a alerta, ci pentru a preveni. M-aş bucura să n-am dreptate”, a afirmat Traian Băsescu la B1TV.

Eurodeputatul a subliniat că „dacă vrei să diminuezi efectele unei epidemii, care poate fi şi parte a unei pandemii globale, nu aştepţi să ai primul copil bolnav într-o şcoală”, precizând că soluţia în acest sens ar fi închiderea şcolilor.

„Când ai primul copil infectat într-o şcoală, trebuie să fii convins că vor mai fi şi alţii”, a adăugat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a avertizat că spitalele din România nu sunt capabile să asigure condiţiile necesare spitalizării bolnavilor în cazul unui val de îmbolnăviri.

„N-aş vrea să avem cu sutele de îmbolnăviţi pe zi, că vom constata lipsa de condiţii în spitalele noastre. Degeaba se raportează pregătirea de secţii. Să îmi spună mie dacă pot să ţină câteva sute simultan sau două mii simultan la Reanimare. E de discutat ce vom putea face. Achiziţiile sunt tardive, dar să le facă. Este clar că suntem într-un crescendo şi, deocamdată, avem câteva tărgi din acelea izolate, pe care le plimbă ISU, dar dacă o să avem sute de bolnavi, mă tem că o să îi ducem în spate”, a explicat Traian Băsescu.

În acest context, europarlamentarul PMP a criticat autorităţile române că nu au luat mai din timp măsura de a nu mai primi niciun avion din Italia, în condiţiile în care ţara peninsulară este cea mai afectată de COVID-19 după China.

„Italia a întârziat să recunoască epidemia, care deja e instalată în Lombardia. Autorităţile române trebuiau să spună că nu mai primesc niciun avion din Italia, iar la frontieră, control corespunzător pentru cei care utilizează alte variante de transport”, a precizat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor