Băsescu: "Starea de alertă" e un atac la Constituţie. Justiţia a început să anuleze rând pe rând măsurile de carantinare

Traian Basescu
Traian Basescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că drepturile fundamentale ale românilor nu pot fi limitate temporar prin instituirea stării de alertă, care nici măcar nu este prevăzută în Constituţie, ci trebuie ca şeful statului Klaus Iohannis să îşi asume responsabilitatea şi să decreteze starea de urgenţă.

"Respectaţi Constituţia! Am spus în mod repetat că 'Starea de alertă' este un atac la Constituţie. Justiţia a început să anuleze rând pe rând, măsurile de carantinare, de închidere a şcolilor sau a restaurantelor. Problema este că aceste procese vor continua să facă harcea-parcea măsurile şi aşa slabe şi întârziate luate de guvern. Nu poţi să interzici sau să limitezi drepturi fundamentale prin ordin al 'comandantului operaţiunii' în baza declarării 'stării de alertă'", a afirmat Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului şef de stat, starea de alertă nu este prevăzută în Constituţie, în timp ce drepturile cetăţenilor români sunt garantate de Constituţie în nu mai puţin de 39 articole (de la 15 la 54).

"Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar, numai prin instituirea 'stării de urgenţă' decretată de Preşedintele României, în baza art. 93 din Constituţie. Dar pentru asta, Preşedintele României şi nu 'comandantul operaţiunii', trebuie să-şi asume responsabilitatea… PS – Pentru punerea sub control a pandemiei sunt un adept al unor măsuri mult mai dure decât cele acum în vigoare, dar acest lucru trebuie făcut cu respectarea Constituţiei", a precizat Băsescu.

Nemulţumit de unele dintre comentariile pe care le primea în urma postării de mai sus, europarlamentarul PMP le-a transmis un mesaj contestatarilor săi: "Cred că pentru unii oameni care scriu pe acest forum este necesar să înţeleagă sensul urătorului proverb: 'când cineva îţi arată Luna cu degetul, deşteptul se uită la Lună iar prostul la deget'".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne