Băsescu: Înseamnă că suntem tâmpiţi cu bugetul ăsta. Păi, Cîţu ori e premier, ori e glugă de coceni?

Traian Basescu
Traian Basescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a criticat în termeni duri, la România TV, proiectul de buget prezentat public de Guvernul Cîţu.

"Înseamnă că suntem tâmpiţi cu bugetul ăsta. Ca să concluzionăm şi cu scuzele de rigoare că sunt abrupt. România are câteva priorităţi: sănătatea, educaţia, investiţii şi amărâţii ăştia de pensionari. Sunt şi eu printre ei, dar nu sunt amărât, deci nu mă plâng. La sănătate avem un minus de resursă alocată. Ne spune domnul Nazare că are creştere la casa de sănătate de 0,43% dar are scădere de 11% pe proiecte gestionate de Ministerul Sănătăţii. Educaţia: în pactul pentru educaţie semnat pe timpul meu, vorbim de 6%. Nu a putut niciun guvern, nici al meu, dar să vii la 2,7% când vorbim de informatizare, e ridicol. Iar după declaraţia de ieri a preşedintelui, putem să spunem că e un papagal care tot repetă tema cu România educată, dar dă 2,7% la Educaţie. O altă prioritate desconsiderată. La investiţii sunt mai mulţi bani, felicitări. Totul este să nu ne trezim la rectificare că banii se mută la cheltuieli materiale. Asta arată o intenţie de dezvoltare", a afirmat Traian Băsescu.

Dacă vorbim de pensionari, în opinia liderului PMP, ei "sunt marii păcăliţi, dar s-au păcălit pe mâna lor".

"Dar să nu uităm cum rânjeau pe lângă Olguţa şi alţii, când au anulat legea care prevedea indexarea cu rata inflaţiei plus 50%. Vorbesc de acei lideri ai pensionarilor care se pupau pe gură cu toţi miniştrii care promiteau şi i-au păcălit. Pentru mine, toţi liderii ăştia ai pensionarilor care ţipă acum pe la TV sunt doar nişte propagandişti. Când s-a vorbit de 40% ar fi putut înţelege cu uşurinţă că sunt păcăliţi, că toţi au studii superioare, dar s-au bucurat că sunt băgaţi în seamă de un ministru şi i-au vândut pe pensionarii cei mai amărâţi, cei cu pensii de până în 2000 de lei", a adăugat Traian Băsescu.

"Şmecheria" cu sporurile

"Ne facem că ne păcălim şi la deficit. Fluturăm deficitul pe cash, dar în UE deficitul pe cash nu funcţionează. Ne spune Cîţu că va scădea de la 9,7 la 7,16. În realitate, vom imprumuta 16 miliarde de euro în acest an. Mi-e silă de propagandiştii care zic că e bine cu bugetul. Nu e bine, pentru că nu s-a făcut pe priorităţi, ci pe cumetrii politice.

De unde ne dădeam cu capul de toţi pereţii că tăiem sporurile, aflăm azi că toate sporurile rămân cum au fost. Păi Cîţu, ori e prim ministru, ori e glugă de coceni? Ca să ştim cum îi spunem. A venit Orban şi i-a zis că nu poate tăia sporurile, pentru că sunt 1,2 milioane de bugetari. Gândiţi-vă cât de ridicol este sporul de calculator. Păi copiii fac şcoală pe calculator acasă şi nu au niciun spor, dar funcţionarii publici iau spor de calculator.

E o şmecherie pe care miniştrii o ştiu, dar nu o spun public. Un minister are 500 de posturi. I se alocă bani pentru 500 de posturi, dar în realitate el are 350 de posturi ocupate şi 150 libere. Şi ministrul îi spune premierului că trebuie să dea oamenilor un spor. Premierul zice că nu are bani, dar ministrul spune că nu e nevoie, că se încadrează în anvelopa actuală. Şi aşa se inventează mereu sporuri. I-aş spune lui Cîţu să ia nu posturile din ministere, ci posturile ocupate, ca să vadă ce resursă uriaşă are".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne