Băsescu cere OSCE să intervină în Tiraspol împotriva măsurilor care afectează şcolile în limba română

Mesajul preşedintelui Traian Băsescu în faţa Camerelor reunite din Parlamentul României
Mesajul preşedintelui Traian Băsescu în faţa Camerelor reunite din Parlamentul României (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat marţi misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, acuzând "presiunii administrative" făcute de Tiraspol, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit documentului citat, "Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova".

Şeful statului este de părere că "acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă".

În acelaşi timp „Preşedintele României solicită Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza opţiunii făcută de părinţii lor, la învăţătură şi la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, cu atât mai mult cu cât aceasta este limbă de stat în Republica Moldova".

Conturile liceului teoretic Lucian Blaga cu predare în limba română, din Tiraspol, au fost blocate, a declarat luni directorul Ion Iovcev, potrivit publicaţiei Jurnal de Chişinău.

Directorul instituţiei a explicat, în cadrul unei reuniuni de la Ministerul Educaţiei, la care au luat parte cele opt şcoli cu predare în limba română de la Tiraspol, că această măsură administrativă riscă să blocheze activitatea instituţiei.

Potrivit postului de radio Europa Liberă, Guvernul de la Chişinău a criticat din nou autorităţile din Transnistria pentru deciziile care vizează şcolile cu predare în limba română.

Ministrul Educaţiei şi Biroul pentru Reintegrare au transmis că aceste presiuni şi obstrucţionarea procesului instructiv-educativ de către autorităţilor de la Tiraspol sunt inacceptabile, scrie Realitatea.

Şefa misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, a declarat luni că în contextul acestor tensiuni care vizează şcolile transnistrene ar trebui să prevaleze dreptul copiilor la educaţie.

La începutul lunii decembrie, liceul Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost supuşi unui interogatoriu. Motivul invocat de autorităţi a fost o plângere a unui membru al colectivului, care susţine că i s-a reţinut din salariu şi că a suferit presiuni din partea conducerii liceului teoretic.