Baschetbalistul Tony Parker, cel mai bine plătit sportiv francez, peste fotbaliştii Benzema şi Ribéry

(Jesse Grant / Getty Images for BET)
Epoch Times România
21.02.2015

Conducătorul de joc al echipei americane de baschet San Antonio Spurs, din NBA, Tony Parker a fost sportivul francez cel mai bine plătit în 2014, cu venituri anuale de 16 milioane de euro, sumă care îl situează în faţa fotbalistului Karim Benzema, atacant la Real Madrid (15,8 milioane euro) sau a mijlocaşului lui Bayern München Frank Ribéry (14,8 milioane euro).

Potrivit ediţiei de sâmbătă a cotidianului sportiv parizian L'Equipe, Parker a pus capăt astfel hegemoniei fotbalului în acest gen de clasament, în timp dominat de Zinedine Zidane, Thierry Henry sau, în trecutul nu prea îndepărtat, Benzema şi Ribéry.

Parker, care în 2014 a devenit campion al NBA, dar nu a disputat campionatul mondial (unde Franţa a obţinut medalia de bronz), a încasat anul trecut 6,3 milioane de euro din contractele publicitare cu Renault, Peak, Le Halle sau Tissot.

La aceasta se adaugă suma de 9,4 milioane de euro salariu şi 300.000 euro prime, dar veniturile sale ar putea ajunge la şi mai sus, graţie unor negocieri în care mizează pe un contract pe trei ani cu un total de 43 milioane de dolari (circa 37,7 milioane de euro).

Într-un interviu acordat cotidianului amintit, Parker a calculat că în cariera sa a câştigat între 185 şi 190 milioane de dolari brut, pentru care a trebuit să plătească impozite în proporţie de circa 45 la sută. El a mai adăugat că anual donează 300.000 de euro pentru acţiuni caritabile şi că investeşte în comerţul cu noi tehnologii (prin intermediul firmei Grabyo, alături de Henry, Cesc Fabregas, Robin şi Van Persie), precum şi în sectorul imobiliar.

Pe plan global, cel mai bine plătit sportiv din lume este, conform revistei Forbes, boxerul american Floyd Mayweather (78,4 milioane de euro), urmat de fotbalistul portughez de la Real Madrid Cristiano Ronaldo (59,7 milioane de euro) şi baschetbalistul din NBA lebron James (54 milioane de euro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor