Barna: Sectorul privat nu poate ţine la nesfârşit în spate un sector public supradimensionat. Mulţi bugetari doar încasează salariile

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR-PLUS, a atras atenţia marţi, într-o emisiune B1 TV, că este nevoie de o reformă profundă în administraţia publică centrală şi locală, pentru ca banii românilor să nu mai fie risipiţi. Potrivit oficialului, sunt structuri ale statului care se confruntă cu o lipsă de personal acută, dar şi multe altele cu destui angajaţi care vin la serviciu doar să-şi ia salariile. Mai sunt, de asemenea, structuri cu un rol atât de mic încât pot fi desfiinţate şi activitatea lor preluată de altele.

Barna a insistat că nu e vorba aici despre a da oameni afară şi a reduce numărul de bugetari, ci de a eficientiza întreg sistemul, ca românii să beneficieze de servicii de calitate şi rapide.

"Aici situaţia e complicată pentru că ai, pe de o parte, structuri din ministere unde lucrează trei - patru persoane şi pe stat apar 20. Oamenii ştiu foarte bine... Sunt poziţii în care se trece o dată pe lună sau nici măcar. Acum cu pandemia nici atât. Sunt alte zone şi structuri unde e lipsă de personal şi lipsă majoră de resurse umane pentru a putea furniza un serviciu de calitate. A fost şi azi întrebarea dacă rămân oameni pe drumuri. Orice funcţionar al statului competent, care vrea să muncească, care are abilităţile necesare nu e în pericol, dar ştim şi avem exemplu de numeroase persoane care nu au nicio legătură cu lucratul la stat altul decât încasatul unui salariu", a afirmat Barna.

Liderul USR-PLUS a precizat că toţi miniştrii au sarcina să-şi evalueze propriile structuri în vedea reorganizării.

"Am văzut deja primari şi şefi de consilii judeţene care au început deja acea reorganizare de schemă, ca să folosesc un cuvânt neutru, şi lucrurile funcţionează foarte firesc. Asta e de aşteptat şi de la miniştri. Fiecare-şi evaluează propriile structuri pentru că bugetul, cum arată acum, nu bucură pe nimeni. Chiar am avut discuţii cu miniştrii şi cred că aproape fiecare s-a plâns de ajustarea în jos a bugetului, tocmai din cauza cerinţei de a ne încadra în acest deficit. Asta nu se poate întâmpla decât făcând aceste reorganizări. Fiecare ministru are acest obiectiv. Nu e o chestiune de volumetrie. Nu vin să spun că sunt 1,2 milioane şi vrem 500.000 sau 800.000. Pot fi şi 1,3 milioane. E o chestiune legată de servicii, prin care cetăţeanului să-i fie mai bine, adică să vezi că serviciul e mai fluid, mai funcţional şi mai prompt", a precizat Barna.

De asemenea, vicepremierul a subliniat că nu se mai poate ca privatul să ducă în spate un sistem bugetar supradimensionat.

"Nu sunt puţine părţile de instituţii, la nivel central şi local, al cărui rol e minimal şi poate fi preluat de altă structură fără nicun efort. Am avut exerciţiu să creăm cât mai multe locuri la stat, că ce bine e la stat. Ideea că sectorul privat poate la nesfârşit să ţină în spate un sector public supradimensionat şi suprabugetat nu mai ţine", a transmis Barna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne