Băncile din Kârgâzstan suspendă transferurile de bani cu Rusia

Biroul Kyrgyz Bakai Bank din Bişkek. (Screenshot)
Redacţia
14.06.2024

Marile bănci din Kârgâzstan, republică din Asia Centrală, au suspendat transferurile de bani către şi dinspre Rusia, pe fondul volatilităţii cursului de schimb şi al problemelor legate de sistemele de plată, a anunţat joi presa de stat.

Potrivit The Moscow Times, RSK Bank, al doilea cel mai mare creditor din Kârgâzstan, a declarat că sistemele de transfer de bani Astrasend, Contact, Zolotaya Korona şi Sberbank Online au fost temporar oprite din cauza unor probleme tehnice. Kyrgyzkommertsbank şi Kompanion Bank au declarat că sistemul de transfer Unistream a fost, de asemenea, indisponibil.

Mbank din Kârgâzstan, între timp, a anunţat restricţii privind conversiile în ruble "din cauza volatilităţii cursului de schimb şi a posibilelor fluctuaţii bruşte pe piaţa valutară". Cu toate acestea, banca a adăugat că sunt în siguranţă conturile în ruble ale clienţilor.

Bai-Tushum şi DemirBank şi-au suspendat, de asemenea, serviciile de conversie ruble/dolari, din cauza volatilităţii cursului de schimb.

Suspendarea transferurilor de bani în Kârgâzstan vine la o zi după ce Washingtonul a dezvăluit o nouă serie de sancţiuni pentru a împiedica eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, inclusiv restricţii împotriva Bursei de Valori din Moscova, care a oprit joi tranzacţiile în dolari şi euro.

Statele Unite au sancţionat sistemul de transfer Unistream în iulie 2023, ceea ce a determinat o serie de bănci din Kârgâzstan să înceteze temporar să mai folosească sistemul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor