Bănci chineze încep să suspende tranzacţiile cu clienţi ruşi fără notificare

Bancnote chinezeşti de 100 de yuani şi bancnote de un dolar american (Fred Dufour/AFP via Getty Images *)
A.P.
09.02.2024

Băncile din China par să oprească tranzacţiile cu firme ruseşti, potrivit Business Insider.

O bancă chineză importantă - Zhejiang Chouzhou Commercial Bank - folosită de importatorii ruşi a oprit toate tranzacţiile, a raportat miercuri Vedomosti, o publicaţie rusă din domeniul economic, citând trei oameni de afaceri care au fost afectaţi.

Clienţii băncii au fost informaţi de această măsură săptămâna trecută, potrivit Vedomosti.

Companiile ruseşti sunt acum îngrijorate de un "colaps logistic" în cazul în care banca nu va relua decontările de plăţi după vacanţa de o săptămână de Anul Nou chinezesc, care începe vineri, a declarat o sursă anonimă pentru Vedomosti.

Alte bănci chinezeşti înăspresc, de asemenea, controalele de conformitate atunci când tratează cu întreprinderile ruseşti, potrivit publicaţiei media.

Kremlinul a recunoscut problemele, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că autorităţile "lucrează" pentru a le aborda cu Beijingul.

"Avem un dialog strâns cu prietenii noştri chinezi şi, bineînţeles, vom rezolva toate problemele care apar", a declarat Peskov în cadrul unei conferinţe de presă miercuri, potrivit AFP.

Problemele Rusiei cu băncile chineze au apărut la câteva săptămâni după ce, în decembrie, SUA a autorizat sancţiuni secundare vizând instituţiile financiare care ajută Rusia să ocolească sancţiunile, dovedind eficienţa acestor restricţii comerciale controversate.

Firmele ruseşti care fac comerţ internaţional au devenit mai dependente de instituţiile chineze şi de yuanul chinezesc de când unele bănci ruseşti s-au retras din sistemul global de mesagerie financiară SWIFT.

Deoarece Rusia - un exportator major de energie - a reuşit să îşi menţină activitatea comercială, economia sa pare încă rezistentă în ciuda sancţiunilor occidentale din cauza invaziei din Ucraina.

Cu toate acestea, în condiţiile în care Occidentul îşi intensifică sancţiunile împotriva Rusiei, chiar şi firmele chinezeşti încearcă să se ferească de probleme.

În urma noilor restricţii impuse de SUA în decembrie, cel puţin două bănci chineze de stat au ordonat o revizuire a afacerilor lor din Rusia ca urmare a noilor restricţii, a relatat Bloomberg, la 16 ianuarie.

Nu este prima dată când băncile chineze au intensificat respectarea sancţiunilor occidentale.În iunie, cel puţin o mare bancă chineză - Bank of China - a început să restricţioneze transferurile din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor