Banca Naţională a pus în circulaţie bancnota şi monedele comemorative

Moneda oficială a Republicii Moldova (leul)
Moneda oficială a Republicii Moldova (leul) (Epoch Times)
Tatiana Chiriac
29.11.2013

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a pus vineri în circulaţie bancnota şi monedele comemorative dedicate celei de-a 20-a aniversării a leului moldovenesc. Surse din cadrul administraţiei BNM au comunicat că moneda "20 de ani de la introducerea monedei naţionale a Republicii Moldova" a fost emisă în seria "Evenimente istorice" şi este de două feluri: din aur şi din argint.

Moneda are o formă dreptunghiulară, având pe revers imaginea lui Ştefan cel Mare. Moneda din aur are o valoare nominală de 200 lei, o greutate de 15,5 g şi un tiraj de 100 de exemplare. Cea din argint are o valoare nominală de 100 lei, o greutate de 28,28 g, un tiraj de 2000 exemplare. Bancnota comemorativă de 200 lei este, practic, similară cu cea actuală, singura deosebire fiind inscripţia suplimentară - 20 de ani.

Bancnota poartă semnătura actualului Guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu. Bancnota tipărită cu un tiraj de 200 mii de exemplare are o serie de elemente de protecţie îmbunătăţite. Printre monedele noi emise se numără şi "1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian". Această monedă de argint are o valoare nominală de 100 lei, o greutate de 31,1 g, un diametru de 37 mm, un tiraj de 2000 exemplare.

Seria "Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei" a fost suplimentată cu moneda din argint "Pluguşorul" având o valoare nominală de 50 lei, o greutate de 16,5 g, un diametru 30 mm, un tiraj de 2000 exemplare. Aceleaşi sunt şi caracteristicile monedei noi din seria "Mănăstirile Moldovei" - "Mănăstirea Ţâpova" şi două monede din seria "Cartea Roşie a Republicii Moldova" - "Lebăda cucuiată" şi "Libelula Mercuriu".

}n anul 2013, BNM a emis în total 12 monede comemorative. Prima monedă a fost bătută de BNM în anul 1996 şi dedicată celei de-a cincea aniversări a proclamării independenţei Republicii Moldova, precizează Infotag. Aşa cum R.Moldova nu are o monetărie proprie, monedele se bat peste hotare. În total după anul 1996 au fost emise peste 100 de monede comemorative şi jubiliare, multe având un preţ de piaţă de sute de ori mai mare decât valoarea nominală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor