Azerbaidjanul ar fi făcut publice rezultatele alegerilor prezidenţiale... înainte de începerea votului

The Independent.
The Independent. (BEN STANSALL / AFP / Getty Images)

Comisia Electorală din Azerbaidjan a publicat accidental, cu o zi înainte votului, rezultatele care indică victoria preşedintelui Ilham Aliev în alegerile prezidenţiale, relatează The Independent.

Deşi criticii au susţinut de mult că alegerile din Azerbaidjan sunt fraudate, se pare că ţara a mers în acest an şi mai departe, publicând rezultatele înaintea deschiderii secţiilor de vot.

Meydan TV, un canal online critic la adresa guvernului, a publicat un screenshot de la o aplicaţie pentru mobil pentru Comisia Electorală Centrală din Azerbaidjan, care indica că Aliev a primit 72,76% din voturi, comparativ cu 7,4% obţinute de candidatul opoziţiei, Jamil Hasanli.

Screenshot-ul indică, de asemenea, faptul că aplicaţia afişează informaţii despre cât de mulţi oameni au votat la mai multe ore ale zilei.

Deşi cazuri de fraudare a alegerilor au fost raportate şi la alegerile trecute, această scurgere a rezultatelor înaintea votului indică un grad mai serios de falsificare a votului, a declarat Emin Milli, director managerial la Meydan Tv, pentru The Independent.

'Vor completa buletinele de vot, iar la final vor scrie cifrele pe care doresc să le scrie' a declarat Milli, închis în trecut pentru opiniile sale disidente.

Sondajele de opinie indicau chiar rezultate mai bune pentru Aliev, creditându-l cu 92% din voturi. Acesta a candidat pentru cel de-al treilea mandat de preşedinte, post pe care l-a ocupat din momentul în care l-a înlocuit pe tatăl său în 2003. Limitele privind numărul de mandate prezidenţiale în Azerbaidjan au fost abolite în 2009, în urma unui referendum suspectat că ar fi fost fraudat.

'Happy Baku', agenţia care a dezvoltat aplicaţia, a contestat că a arătat rezultatele alegerilor prestabilite. Într-o declaraţie publicată pe site-ul său, aceasta a precizat că rezultatele provin din testarea aplicaţiei pe baza unor date furnizate de sondajele de opinie, 'fără nicio legătură cu alegerile din acest an'.

Directorul 'Happy Baku',Vusal Isaiev, l-a contactat pe managerul de social media al Meydan TV, Hebib Müntezir, pe Facebook, pentru a-i explica acest lucru şi a-i cere ca site-ul postului să scoată articolul scris pe această temă. Meydan TV susţine că are screenshot-uri de la întreaga conversaţie.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a acuzat lipsa de concurenţă la alegerile prezidenţiale din 2008 precum şi 'un mediu mass-media restrictiv' , în timp ce Consiliul Europei a criticat ' lipsa de pretendenţi credibili ' la alegerile din acest an.

Comisia electorală a refuzat să-l înregistreze pe Rustam Ibragimbekov, regizorul premiat cu Oscar, ales candidat al opoziţiei unificate, pe motiv că acesta are dublă cetăţenie, rusă şi azeră. De asemenea, Rusia nu a răspuns la cererea acestuia de a renunţa la cetăţenia rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe