Azerbaidjanul anunţă încetarea noilor lupte din regiunea Nagorno-Karabah

Guvernul azer a decis unilateral să pună capăt conflictului cu forţele armene ce a izbucnit în urmă cu câteva zile în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.
Rămăşiţele unui elicopter al forţelor azere se află pe un câmp în regiunea Nagorno-Karabah, 2 aprilie 2016.
Rămăşiţele unui elicopter al forţelor azere se află pe un câmp în regiunea Nagorno-Karabah, 2 aprilie 2016. (Captură Foto)

Azerbaidjanul a anunţat duminică faptul că va pune capăt luptei cu forţele susţinute de guvernul armean de-a lungul liniei de luptă din regiunea separatistă Nagorno-Karabah după două zile de ciocniri armate în care au murit zeci de persoane.

“Luând în considerare ... apelurile venite din partea organizaţiilor internaţionale, Azerbaidjanul a decis să înceteze unilateral acţiunile militare retaliatorii şi să consolideze câştigurile teritoriale de ieri”, a declarat ministerul azer al apărării, fiind citat de agenţia de ştiri RIA.

Regiunea Nagorno-Karabah se află în interiorul Azerbaidjanului dar este controlată de etnicii armeni. Conflictul a fost îngheţat şi folosit de Moscova pentru a controla statele de la periferia Imperiului, după tiparul din Kaliningrad, Transnistria sau Osetia.

Războiul din Nagorno-Karabah a izbucnit în 1991 în timpul dezintegrării Uniunii Sovietice, când separatiştii etnici armeni, susţinut de Erevan, au preluat controlul asupra regiunii, care a făcut parte din Azerbaidjan în timpul perioadei sovietice.

Un acord de încetare a focului a fost încheiat în 1994, dar de atunci au avut loc ciocniri armate sporadice.

Anii de negocieri intermediate de OSCE au eşuat să soluţioneze disputa şi Azerbaidjanul a ameninţat în repetate rânduri că va recupera regiunea rebelă cu forţa dacă nu se va realiza un progres paşnic în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe