Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, va ataca decizia ÎCCJ în dosarul Zambaccian

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.03.2012

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, a declarat că va ataca decizia ÎCCJ în dosarul Zambaccian la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Ioan Cazacu, cel care l-a reprezentat pe Adrian Năstase în proces, a menţionat ca este vorba despre o sentinţă complicată, pe care trebuie să o analizeze şi după ce va vedea motivarea instanţei va examina toate detaliile şi va alcătui motivele de recurs.

"Vom face recurs la Completul de 5 judecători unde sunt convins că vom fi achitaţi pentru toate acuzaţiile. Nu îmi explic cum judecătorii l-au condamnat pentru infracţiunea de şantaj", a mai spus Ioan Cazacu.

Acesta a reamintit că magistraţii nu au ţinut cont de chestiunea bancnotelor prezentate ca probe de procurorii DNA şi care, după verificarea seriilor, au fost emise ulterior comiterii infracţiunilor de care Adrian Năstase este acuzat.

"O verificare simplă a bancnotelor care au fost aduse din China şi predate DNA - e o verificare pe care o puteţi face şi dumneavoastră - fiecare bancnotă are o serie, iar în funcţie de serie se stabileşte data tipăririi ei, precum şi data punerii ei în circulaţie, or aceasta a dovedit că din suma de 118.000 de dolari care a fost depusă la DNA, o mare parte - 225 de bancnote - sunt emise în anii 2005 şi 2006, deci după data la care se susţine că familia Năstase ar fi trimis această sumă în China, respectiv până în februarie 2004", declara Ioan Cazacu pe 20 martie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, vineri, condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi achitarea pentru infracţiunea de luare de mită a fostului premier Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian.

Instanţa a decis suspendarea executării pedepsei pentru Adrian Năstase sub supraveghere timp de şase ani, perioadă în care fostul premier are obligaţia să se prezinte trimestrial la o secţie de poliţie, să anunţe orice deplasare în afara ţării care depăşeşte opt zile şi să anunţe orice schimbare de domiciliu.

Magistraţii au mai decis achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Daniela Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

ÎCCJ a decis, vineri, în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a hotărât încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

De asemenea, completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60 de mii de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată, pe 5 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar "Zambaccian I". Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor