Avocatul britanic al fugarului Săvulescu: Omul de afaceri vrea să dea România în judecată şi să ceară despăgubiri

Dragoş Săvulescu
Dragoş Săvulescu (Facebook)

Omul de afaceri Dragoş Săvulescu – fugit în Italia după condamnarea definitivă la 5 ani şi jumătate de detenţie cu executare, în februarie 2019, în dosarul Retrocedărilor de plaje – vrea să dea România în judecată la CEDO şi să ceară despăgubiri pentru că a fost arestat în Grecia şi ar fi fost condamnat pe nedrept la Bucureşti, a declarat pentru g4media.ro avocatul lui, Matthew Oresman, partener la firma internaţională de avocatură Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP, cu sediul principal la Londra.

"Din motive pe care nu le înţelegem, România a refuzat până acum să recunoască sentinţa impusă domnului Săvulescu de către instanţa italiană în temeiul dreptului european (Decizia 2002/584 şi 2008/909). Întrucât domnul Săvulescu a finalizat procesul judiciar în Italia, nu este nevoie ca el să se întoarcă în România.

Cea mai mare întrebare este de ce autorităţile române nu au anulat mandatul de arestare învechit şi nu au închis acest caz. După cum a arătat clar decizia din Grecia, autorităţile române au indus în eroare autorităţile elene atunci când au spus că dosarul este încă deschis. Conform legislaţiei europene, cazul ar trebui închis.

Domnul Săvulescu ar dori să viziteze România cât mai curând posibil, mai ales să-şi vadă părinţii. Cu toate acestea, până când România nu se comportă corespunzător în conformitate cu legile în vigoare, el nu poate veni în România.

În schimb, el se va lupta pentru a-şi spăla imaginea şi va lupta împotriva erorii judiciare din cazul său, dar şi a altor erori ale Justiţiei din România, inclusiv prin revizuirea acţiunilor guvernului român şi a acestei erori judiciare în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

El va solicita despăgubiri statului român din pricina prejudiciului suferit. Decizia instanţei din Grecia (de a nu-l extrăda pe Săvulescu în România – n.r.) se adaugă probelor deja disponibile împotriva României în acest efort", a declarat avocatul Matthew Oresman pentru publicaţia citată.

Articolul integral aici.