Autorul celei mai mari fraude în domeniul cripto, fondatorul TerraUSD şi Luna, arestat în Muntenegru

Do Kwon, autorul celei mai mari fraude în domeniu cripto, a fost arestat în Muntenegru, 23 martie 2023
Do Kwon, autorul celei mai mari fraude în domeniu cripto, a fost arestat în Muntenegru, 23 martie 2023 (Youtube - captură ecran)

Poliţia muntenegreană l-a acuzat oficial, vineri, pe Do Kwon, antreprenorul de criptomonede din spatele a două monede digitale care au pierdut anul trecut aproximativ 40 de miliarde de dolari sau mai mult, pentru falsificarea de documente oficiale, după ce l-a arestat pe aeroportul Podgorica, informează Reuters.

Potrivit sursei citate, cetăţeanul sud-coreean Do Kwon şi un alt suspect au fost reţinuţi joi în timp ce încercau să se îmbarce pe aeroportul din Podgorica pentru un zbor spre Dubai.

Poliţia a precizat, într-un comunicat, că a găsit în bagajele lor paşapoarte costaricane false şi un set separat de paşapoarte belgiene. Cei doi suspecţi au fost, de asemenea, acuzaţi în faţa unui tribunal din Podgorica de falsificare de documente oficiale.

"În aşteptarea finalizării procedurilor (judiciare), ei vor fi duşi în faţa unui judecător de instrucţie [...] pentru acţiuni ulterioare în conformitate cu un mandat internaţional (de arestare)", a precizat poliţia.

Pe numele celor doi a fost emis un mandat de arestare internaţional "pentru a asigura prezenţa lor [...] în faţa Tribunalului Districtului Sudic din Seul, fiind suspectaţi de comiterea mai multor fapte penale în domeniul economiei".

La câteva ore după ce Kwon a fost reţinut la Podgorica, Tribunalul districtual american din Manhattan a făcut public un rechizitoriu cu opt capete de acuzare împotriva lui.

Potrivit actului de acuzare de joi, Kwon - care a cofondat Terraform Labs şi a dezvoltat monedele TerraUSD şi Luna -, este vizat cu câte două capete de acuzare pentru fraudă cu valori mobiliare, fraudă electronică, fraudă cu mărfuri şi conspiraţie. Ambele monede s-au prăbuşit în luna mai a anului trecut, preţul TerraUSD scăzând la mai puţin de un penny.

Cazul penal urmează acuzaţiilor civile ale Comisiei pentru valori mobiliare şi burse din SUA împotriva lui Kwon şi a Terraform, luna trecută.

Kwon a fost fugar timp de mai multe luni. Autorităţile sud-coreene au emis un mandat de arestare pe numele său în septembrie anul trecut.

Poliţia sud-coreeană a anunţat vineri că identitatea suspectului arestat în Muntenegru a fost confirmată ca fiind Kwon, după ce amprentele sale digitale s-au potrivit cu informaţiile deţinute de Agenţia Naţională de Poliţie a ţării (KNPA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe