Autorul atacului de la şcoala elementară din Texas postase pe Facebook mesaje despre atac chiar înainte să treacă la fapte

Salvador Ramos a împuşcat 19 tineri elevi şi doi adulţi într-o şcoală din Texas
Salvador Ramos a împuşcat 19 tineri elevi şi doi adulţi într-o şcoală din Texas (Youtube - captură ecran)

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a declarat, miercuri, că bărbatul înarmat care a deschis focul la o şcoală primară din Uvalde, Texas, ucigând 19 copii şi doi profesori, anunţase pe Facebook, chiar cu puţin timp înaintea împuşcăturilor, că va ataca o şcoală, transmite CBS News.

Abbott a declarat că bărbatul înarmat a scris trei mesaje pe platforma de socializare înainte de atac: o dată cu aproximativ 30 de minute înainte de agresiunea din şcoală, pentru a spune că avea de gând să-şi împuşte bunica, a doua oară pentru a spune că şi-a împuşcat bunica, şi a treia oară - cu aproximativ 15 minute înainte de împuşcături - spunând că avea de gând să deschidă focul asupra unei şcoli primare.

Facebook a precizat că postările "erau mesaje text private, de la unul la unul, care au fost descoperite după ce a avut loc teribila tragedie" şi că societatea "cooperează îndeaproape cu forţele de ordine".

Autorităţile au declarat că tânărul înarmat a împuşcat-o în faţă pe bunica sa în vârstă de 66 de ani înainte de a deschide focul în şcoală. Aceasta a contactat poliţia, iar suspectul a fugit, accidentând ulterior maşina bunicii sale la mică distanţă de şcoală. El a ieşit apoi din maşină şi a luat cu el un rucsac şi o puşcă.

Un ofiţer de poliţie din district l-a urmărit pe atacator când a ajuns la şcoală, dar acesta a reuşit să intre pe o uşă din spate, să parcurgă două holuri scurte şi să intre într-o sală de clasă, a declarat Abbott.

Criminalul s-a baricadat apoi în clasă, a declarat pentru "CBS Mornings" locotenentul Christopher Olivarez de la Departamentul de Siguranţă Publică din Texas.

"În acel moment, [el] a început pur şi simplu să împuşte copiii şi profesorii care se aflau în acea clasă, fără să aibă nicio consideraţie pentru viaţa umană. Pur şi simplu o tragedie cumplită. O persoană malefică intrând în şcoală şi ucigând copii fără niciun motiv", a spus Olivarez.

Directorul Departamentului de Siguranţă Publică din Texas, Steven McCraw, a declarat că bărbatul înarmat a cumpărat două puşti semiautomate şi muniţie de la un magazin local de articole sportive şi a adus o puşcă cu el în şcoală. La conferinţa de presă, McCraw a afirmat că suspectul a obţinut armele în luna martie, dar Departamentul de Siguranţă Publică a confirmat ulterior că acesta a cumpărat armele pe 17 şi 20 mai.

Olivarez a explicat că ofiţerii care au ajuns prima dată la faţa locului "se aflau într-un punct necorespunzător" şi nu au putut intra.

"Nu aveau cum să intre, mai ales din cauza numărului de oameni care se aflau la faţa locului. Aşa că în acel moment obiectivul lor principal a fost să evacueze cât mai mulţi copii posibil", a adăugat el.

Abbott a mai menţionat faptul că un adjunct al şerifului şi-a pierdut o fiică în incident.

"Răul a măturat ieri Uvalde. Cu câteva zile înainte, când aceşti copii erau la şcoală, unii primeau premii pentru prezenţă - aceşti copii nu vor mai merge niciodată la şcoală", a spus Abbott.

Potrivit acestuia, alte 17 persoane au fost rănite, dar viaţa acestora nu este în pericol.

Doi oficiali din cadrul forţelor de ordine au declarat pentru CBS News că bărbatul înarmat s-a bătut cu bunica sa marţi dimineaţă, înaintea incidentului. Informaţiile preliminare sugerează că cearta a fost legată de cine va plăti o factură de telefon mobil. Oficialii au subliniat că acestea sunt informaţii preliminare şi în curs de investigare.

Context

Reamintim că, marţi, un tânăr de 18 ani a deschis focul într-o şcoală primară din Texas, ucigând 19 elevi şi doi adulţi, a informat Le Parisien.

Agresorul, pe numele său Salvador Ramos, era cetăţean american şi a fost împuşcat mortal de poliţie. Detalii aici.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe