Autorităţile britanice recomandă vaccinarea bărbaţilor gay şi bisexuali "cu risc" împotriva variolei maimuţei

Variola maimuţei
Variola maimuţei (CDC / Getty Images)

Autorităţile britanice recomandă vaccinarea bărbaţilor homosexuali şi bisexuali care prezintă un risc mai mare de expunere la variola maimuţei, în contextul în care numărul cazurilor acestei boli virale continuă să crească în Europa, relatează Reuters.

Deşi oricine poate contracta variola maimuţei, datele din focar sugerează că majoritatea transmiterii are loc în cadrul reţelelor sexuale ale bărbaţilor homosexuali şi bisexuali care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, potrivit Agenţiei britanice de Securitate Sanitară (The UK Health Security Agency / UKHSA)

Eligibilitatea unei persoane ar depinde de o serie de factori, dar va fi similară cu criteriile folosite pentru evaluarea persoanelor eligibile pentru Profilaxie Pre-Expunere (PrEP) - medicamente luate de persoanele cu risc de infectare cu HIV pentru a preveni contractarea virusului în urma raporturilor sexuale sau a consumului de droguri injectabile, a susţinut marţi UKHSA.

Medicii pot recomanda vaccinarea unei persoane care, de exemplu, are mai mulţi parteneri, participă la sex în grup sau frecventează localuri special amenajate pentru întreţinerea de raporturi sexuale, a adăugat agenţia, precizând că persoanele sunt sfătuite să nu se prezinte pentru vaccin până nu sunt contactate.

Iniţial, UKHSA a recomandat ca doar contacţilor apropiaţi ai pacienţilor diagnosticaţi cu variola maimuţei, inclusiv personalului medical, să li se ofere vaccinul, Imvanex.

Vaccinul produs de Bavarian Nordic este aprobat pentru variolă în Europa, dar a fost utilizat şi în afara indicaţiilor sale ca răspuns la cazurile de variola maimuţei.

Peste 2.500 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în peste 35 de ţări din afara Africii, unde virusul este endemic.

La 20 iunie, în Regatul Unit existau 793 de cazuri confirmate în laborator.

Epidemia a stârnit îngrijorare, deoarece virusul este rar întâlnit în afara Africii, iar majoritatea cazurilor nu au legătură cu călătoriile pe acest continent.

Se ştie că virusul variolei maimuţei se răspândeşte prin contactul apropiat cu o persoană infectată, care poate transmite virusul prin intermediul leziunilor cutanate caracteristice sau prin picături respiratorii mari.

Variola maimuţei nu este definită în prezent ca fiind o infecţie cu transmitere sexuală, care este cauzată de un agent patogen care trece de la o persoană la alta, în special prin spermă, secreţii vaginale sau alte fluide corporale. Dar variola maimuţei poate fi transmisă prin contact intim în timpul actului sexual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură