'Autoritatea de Informaţie Financiară' a Vaticanului a monitorizat tranzacţii financiare suspecte ale IOR

Cetatea Vaticanului: vedere asupra Pieţei şi Bazilicii Sf. Petru.
Cetatea Vaticanului: vedere asupra Pieţei şi Bazilicii Sf. Petru. (VINCENZO PINTO / AFP / GettyImages)

Autoritatea de Informaţie Financiară (AIF, Autorita di Informazione Finanziaria) - organismul Sfântului Scaun care se ocupă de prevenirea şi combaterea spălării veniturilor provenite din activităţi infracţionale şi finanţarea terorismului - a declarat că a monitorizat mai multe tranzacţii financiare suspecte în 2012 la banca Vaticanului şi va adopta măsuri suplimentare pentru a se conforma standardelor internaţionale. Acesta este un prim indiciu că Papa Francisc îşi asumă provocarea de a aduce Sfântul Scaun pe linie cu normele de combatere a spălării banilor, comentează cotidianul britanic Financial Times.

'Există foarte mult sprijin intern în această problemă şi este foarte clar că [Vaticanul] se va angaja să continue pe calea iniţiată', a declarat miercuri, René Brülhart, directorul AIF, cu prilejul prezentării primului său raport. Provocările viitoare 'sunt mai multe şi necesită perseverenţă', a adăugat el.

Vaticanul a înfiinţat AIF în 2011, în urma unor investigaţii efectuate de procurori italieni privind activităţi suspecte de spălare de bani la banca Vaticanului, pe fondul creşterii presiunii internaţionale asupra Vaticanului înclinat spre secretomanie, de a-şi dezvălui activităţile financiare.

Şase rapoarte interne privind operaţiuni în neregulă au fost primite de AIF anul trecut. Două au fost înaintate procurorilor Vaticanului pentru investigarea unei posibile spălări de bani. Doar o singură operaţiune ilegală a fost dezvăluită în 2011, potrivit raportului.

Brülhart nu a precizat unde au fost efectuate aceste tranzacţii, dar a spus că banca Vaticanului a fost 'una dintre instituţiile interesate'. El a descris rezultatele drept un 'indiciu promiţător şi clar că sistemul începe să funcţioneze'. Raportul de 10 de pagini face însă referiri insuficiente la activităţile de supraveghere şi reglementare efectuate, notează FT.

Sub Papa Benedict, care a renunţat la Pontificat în luna februarie, banca Vaticanului înclinată spre secretomanie a făcut paşi spre o mai mare transparenţă, după decenii de scandaluri de corupţie şi presupuse legături cu criminalitatea organizată, mai relevă FT.

''Moneyval'', Comitetul de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţarea terorismului, al Consiliului Europei, este de aşteptat să publice următoarea sa revizuire a progreselor Vaticanului, în luna decembrie. În iulie anul trecut, el i-a făcut Vaticanului o evaluare mixtă, lăudându-l pentru faptul că 'a parcurs un drum lung într-o perioadă foarte scurtă de timp', dar precizând că mai trebuie să abordeze încă probleme importante, cum ar fi supravegherea independentă a ''Institutului pentru Opere Religioase'' (IOR), denumirea oficială sub care este cunoscută banca Vaticanului.

Vaticanul a tratat recomandările 'foarte serios', a declarat Brülhart, anunţând un pachet de măsuri în lunile următoare pentru a consolida AIF. Acestea vor include o lege care va spori dimensiunea şi puterile sale de inspectare, aşa cum a recomandat Moneyval, care a pus sub semnul întrebării autoritatea şi independenţa sa.

AIF a început, de asemenea, un proces de examinare a titularilor de conturi de la banca Vaticanului. Moneyval a declarat în iulie anul trecut că banca nu a avut reguli clare de raportare a tranzacţiilor şi măsuri de precauţie privind clientela.

Ernst von Freyberg, preşedintele IOR, numit în ultimele zile ale Pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, după ce predecesorul său a fost brusc demis pentru presupusă incompetenţă, ar fi afirmat că banca va da publicităţii conturile sale financiare, pentru prima dată, până la sfârşitul anului.

Potrivit FT, nu se aşteaptă ca Papa Francisc să opereze schimbări majore la banca Vaticanului până după o reuniune programată în luna octombrie, cu un grup consultativ special de cardinali numiţi de el. Observatori ai Vaticanului au speculat că Papa de origine argentiniană ar putea decide reducerea băncii, în conformitate cu apelurile sale pentru o 'biserică săracă, ce va avea grijă de săraci'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe