Atletul italian Alex Schwazer, depistat pozitiv, exclus de la Jocurile Olimpice de la Londra

Atletul italian Alex Schwazer, exclus luni de la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, în urma unui control antidoping pozitiv, şi reacţiile din Italia la această veste, se află marţi în atenţia tuturor publicaţiilor din Peninsulă.
Atletul italian. Alex Schwazer. (Stu Forster / Getty Images)
Epoch Times România
07.08.2012

Atletul italian Alex Schwazer, exclus luni de la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, în urma unui control antidoping pozitiv, şi reacţiile din Italia la această veste, se află marţi în atenţia tuturor publicaţiilor din Peninsulă.

'Şoc în Italia: Schwazer exclus de la JO 2012', titrează La Repubblica de la Roma. Într-un comunicat dat publicităţii luni de Comitetul Olimpic Italian (CONI) se precizează că testul a fost efectuat de reprezentanţii Agenţiei Mondiale Antidoping înaintea startului JO 2012, iar sportivul încă nu ajunsese la Londra, el urmând să sosească în capitala britanică pe 9 august. Alex Schwazer este specialist în proba de 50 km marş, în care urma să concureze sâmbătă dimineaţă la Londra, mai scrie La Reppublica.

Atletul italian Alex Schwazer, campionul olimpic din 2008 la 50 km marş, a recunoscut că s-a dopat şi a anunţat că îşi încheie cariera, după ce a fost exclus luni de către Comitetul Olimpic Italian (CONI) de la Jocurile Olimpice de la Londra.

''Cariera mea este încheiată, am făcut o greşeală. Am vrut să fiu mai puternic pentru aceste Jocuri Olimpice. Am greşit. Îmi asum responsabilitatea pentru tot ce s-a petrecut'', a spus Schwazer, care trebuia să participe sâmbătă la proba de 50 km marş la JO 2012, declaraţie preluată de cotidianul roman menţionat.

Schwazer, 28 ani, a fost găsit dopat cu EPO (eritropoietină) în timpul unui control efectuat pe 30 iulie de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA) la Oberstdorf (Germania), unde se antrena. Vestea a fost confirmată de antrenorul atletului, Michele Didoni, care a declarat: 'Alex şi-a bătut joc de mine: acum o lună i-am pus-o în braţe pe fiica mea, la botez. I-am spus că nu are scuze, la 28 de ani nu mai e un copil, trebuie să crească, să devină adult'.

Schwazer, singurul italian care ar fi putut obţine o medalie la Londra 2012 în probele de atletism, realizase sezonul acesta cea mai bună performanţă mondială pe 20 km marş, cu un nou record naţional (1h 17 min 30 sec) pe 18 martie la Lugano (Elveţia).

Schwazer, născut în 1984 la Bolzano, în regiunea Alto Adige, din nordul Italiei, logodit cu campioana italiană de patinaj artistic Carolina Kostner, are în palmaresul său şi două medalii de bronz la Mondiale (2005, 2007) şi una de argint la Europene (2010). După difuzarea veştii, luni, mama lui Alex Schwazer s-a simţit rău din cauza tensiunii şi a riscat să fie internată la spital, anunţă La Repubblica.

Preşedintele CONI, Gianni Petrucci, a declarat: 'Pentru noi, imaginea şi etica sunt fundamentale. Dar sportul italian este acum şi mai puternic, deoarece am demonstrat seriozitatea noastră. Este o zi amară pentru sportul italian, păcat de bunele rezultate obţinute până acum la Londra'.

Schwazer, carabinier, a fost expulzat şi din cadrul grupului sportiv al carabinierilor italieni, relevă cotidianul roman La Repubblica.

'Schwazer îşi recunoaşte greşeala', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că întreaga delegaţie italiană prezentă la Londra este în stare de şoc, iar atletul italian este disperat, deoarece a trecut, în câteva ore, de la gloria sportivă la cea mai profundă ruşine. Logodnica lui Schwazer, campioana de patinaj artistic Carolina Kostner, este alături de Alex în acest moment dificil şi confirmă prezenţa ei la viitoarele campionate Europene şi Mondiale, precizează cotidianul milanez menţionat.

'Schwazer pozitiv la Epo, carieră terminată', titrează cotidianul sportiv La Gazzetta dello Sport, care confirmă că Schwazer a fost depistat dopat cu eritropoetină (EPO), analizele fiind efectuate de laboratorul din Koln (Germania).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor