Atentatul asupra lui Trump. Forţele de ordine l-au văzut pe atacator cu o jumătate de oră înainte ca acesta să tragă

Thomas Crooks ucis de serviciile de securitate dupa tentativa de asasinare asupra lui Trump (YouTube Screenshot)
Redacţia
17.07.2024

Trei lunetişti ai Poliţiei din comitatul Beaver ar fi fost staţionaţi în interiorul clădirii folosite de atacator în tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump de sâmbătă, a declarat, pentru CBS News, un ofiţer local de aplicare a legii cu „cunoştinţe directe” despre incident, după cum a raportat pentru prima dată Beaver Countian.

Potrivit relatărilor Zero Hedge, situaţia devine şi mai gravă.

Un lunetist, aflat la etajul al doilea, care asigura supravegherea, l-a văzut pe trăgător, Thomas Matthew Crooks, în afara clădirii şi privind în sus spre acoperiş. Acesta s-a îndepărtat, s-a întors, şi-a scos telefonul, iar unul dintre lunetişti i-a făcut prima din cele două fotografii.

Crooks a scos apoi un telemetru - moment în care lunetistul a transmis prin radio către un post de comandă. Crooks a dispărut apoi din nou şi a revenit a treia oară cu un rucsac. Lunetiştii au sunat încă o dată oferind informaţii conform cărora Crooks avea un rucsac şi se îndrepta spre spatele clădirii.

În momentul în care au venit întăriri, Crooks se urcase pe acoperişul clădirii şi era poziţionat deasupra şi în spatele lunetiştilor din interiorul clădirii, a declarat ofiţerul.

Alţi doi ofiţeri care au auzit apelul lunetistului au încercat să ajungă pe acoperiş. Poliţia de stat a început să se grăbească la faţa locului, dar până atunci, un lunetist al Secret Service îl ucisese deja pe Crooks, a declarat ofiţerul, potrivit CBS News.

Aşadar, forţele de ordine au fost cu ochii pe atacator în tot acest timp, l-au fotografiat, au anunţat postul de comandă şi nu s-a făcut nimic până când acesta a tras asupra lui Trump, moment în care lunetiştii Secret Service au ripostat şi l-au ucis.

Potrivit postului local de televiziune WPXI, ofiţerii de pe teren l-au observat pe Crooks cu aproape 30 de minute înainte ca acesta să tragă asupra lui Trump.

"Nicole Ford de la Channel 11 a confirmat că echipa ESU din comitatul Beaver avea opt membri la miting, inclusiv lunetişti şi observatori. Conform afirmaţiilor lui Ford, unul dintre aceştia a observat un bărbat suspect pe un acoperiş în apropierea mitingului la ora 17:45, a raportat şi l-a fotografiat. Din sursele noastre, am aflat că persoana din fotografie este Thomas Crooks. Ni s-a spus că nu este clar dacă el avea o armă în acel moment", au relatat cei de la postul local de televiziune WPXI.

Potrivit mai multor surse, un ofiţer de poliţie îl văzuse anterior pe Crooks la pământ, l-a fotografiat şi l-a dat ca fiind persoană suspectă înainte de ora 17:45. Sursele afirmă că un ofiţer l-a căutat pe Crooks pe teren la acel moment, dar nu l-a văzut în locul în care a fost făcută prima fotografie.

La 26 de minute după ce a doua fotografie a lui Crooks a fost făcută de forţele de ordine, iar informaţiile au fost transmise, s-au tras focuri de armă de pe acoperişul clădirii American Glass Research. Câteva secunde mai târziu, un lunetist al Serviciului Secret a ripostat şi l-a ucis pe Crooks.

Astfel, comandamentul poliţiei locale a avut la dispoziţie aproximativ 30 de minute pentru a se coordona cu serviciile secrete americane cu privire la bărbatul suspect cu un telemetru, pe care l-au lăsat apoi să urce pe acoperiş şi să tragă asupra lui Donald Trump.

Dând vina unii pe alţii

Tentativa de asasinat a opus USSC forţelor de ordine locale - şefa agenţiei, Kimberly Cheatle, declarând luni pentru ABC News că era responsabilitatea poliţiei locale să securizeze clădirea care se afla în afara perimetrului USSC.

„Era poliţie locală în acea clădire - era poliţie locală în zonă care era responsabilă de perimetrul exterior al clădirii”, a declarat Cheatle.

Cu toate acestea, un fost agent al Secret Service nu a fost de acord cu faptul că directoarea Cheatle a dat atât vina pe forţele de ordine locale - spunând la CNN că „Secret Service este responsabil pentru tot, nu doar pentru perimetrul interior. Ei ar trebui să se asigure că toate acestea sunt acoperite”.

„Ofiţerii din interiorul unei clădiri - asta nu atenuează o vulnerabilitate a terenului înalt”, a continuat fostul agent.

Potrivit lui Patrick Yoes, preşedintele al Fraternal Order of Police (FOP) - un sindicat al poliţiei, nu este vina lunetiştilor.

„Indiferent ce s-a întâmplat în Butler, nu a fost un eşec al ofiţerilor locali, de stat sau federali de pe teren care au răspuns la focurile de armă trase asupra fostului preşedinte Trump. Aceştia au acţionat eroic şi şi-au pus vieţile în pericol pentru a-i proteja pe toţi cei prezenţi la eveniment, iar noi trebuie să recunoaştem acest lucru”, a menţionat el.

"Acesta este un eşec la nivel de management sau de comandă care nu a reuşit să acopere o vulnerabilitate evidentă în securitatea acestui eveniment".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor