Atacul lui Ponta împotriva procurorului care l-a trimis în judecată, sancţionat de Inspecţia Judiciară

Inspectorii judiciari au constat că afirmaţiile lui Victor Ponta la adresa procurorului de caz sunt de natură a afecta reputaţia profesională a acestuia şi independenţa justiţiei.
Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Nu de mult, în ziua în care era trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni, premierul Victor Ponta îi adresa cuvinte grele procurorului care a instrumentat dosarul, Jean Uncheşelu, fapt ce a determinat DNA să ceară intervenţia Consiliului Superior al Magistraturii.

Inspecţia Judiciară a decis acum, potrivit unor surse consultate de Agerpres, că afirmaţia primului ministru este de natură a afecta reputaţia acestui procuror şi independenţa justiţiei.

Consecinţa concluziilor IJ este că, prin afirmaţiile făcute de şeful Guvernului, a fost subminată autoritatea sistemului judiciar. Urmează ca raportul Inspecţiei Judiciare să ajungă pe masa plenului CSM care va decide dacă şi-l însuşeşte sau nu.

La momentul respectiv, premierul Ponta scria, pe Facebook, că "singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!".

Afirmaţia premierului a declanşat revolta celor 90 de procurori din cadrul Adunării Generale a DNA, care au solicitat CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară, fapt care ulterior s-a şi întâmplat.

"Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar", reiese dintr-un comunicat remis de agenţia anticorupţie condusă de Laura Codruţa Kovesi.

În solicitarea adresată CSM, procurorii DNA susţin că afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza cât şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.

"Aceste afirmaţii pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cât şi probitatea morală şi profesională a procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenţei DNA. Reamintim că independenţa sistemului judiciar este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, iar imparţialitatea şi integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale", se mai arată în documentul citat.