Asistent medical 'uitat' la autoizolare: "Stau în casă, mă uit pe geam şi nu ştiu ce să fac!"

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Asistentul medical generalist Vasile Tonciu, angajat al Spitalului Sfântul Ioan din Bucureşti, Unitatea de Primire Urgenţe, acuză că stă de şase zile în autoizolare, la domiciuliu, fără să fi fost contactat sau testat pentru coronaviurus, deşi a fost contact direct al unei persoane infectate, şi cere ca la spitalul unde lucrează să fie trimis corpul de control al ministrului Sănătăţii.

"Timp de şase zile de izolare nimeni nu a luat legătura cu mine nici măcar poliţia de sector, nici cea de proximitate, sau primăria, nici măcar DSP-ul. Nu ştiu ce să fac. E adevărat, nu am niciun simptom că aş fi purtător de Covid.

Am fost contact direct în seara zilei de 23 spre 24 martie, când a venit o ambulanţă cu o pacientă în vârstă de 53 de ani cu un bilet de trimitere cu dureri abdominale. Aceasta fiind băgată bineînţeles prin triaj, şi i s-a făcut triajul pacientei. După care, dânsa a recunoscut că la jumătatea lunii ianuarie a avut un deces în familie, la care la funeralii au fost prezente şi persoane de afară: Italia etc. Atunci, după triajul efectuat, am constatat că este un pacient cu tablou complet de Covid.

Am luat legătura cu medicul de gardă, i-am spus şi de luna ianuarie când a spus pacienta că a avut un deces şi a spus că nu este nicio problemă, e o gripă de sezon.

Am refuzat să bag pacienta în gardă şi mi-am asumat toată răspunderea. Am luat legătura cu şeful de tură, i-am relatat cele spuse, şi atunci şeful de tură mi-a spus: nu o bagi în gardă, o bagi în decontaminare. Pacienta a fost ulterior investigată, i s-au luat analize, a fost trimisă să facă o poză pulmonară la care medicul radiolog a specificat ‘suspiciune de Covid’.

Timp de o oră şi jumătate – două ore, medicul a încercat să ia legătura cu spitalele ‘Matei Balş’, cu ‘Victor Babeş’ să transfere acest pacient în cadrul unităţilor dânşilor. Au spus că nu pot, că au foarte multe urgenţe, sunt aglomeraţi şi nu mai au locuri. Într-un final, au trimis teste de Covid pentru pacientă, i s-a recoltat iar marţi după-amiază s-a primit confirmarea că ar fi pozitivă.

Am primit telefon de la asistenta şefă, ca din momentul respectiv să rămân izolat la domiciliu 14 zile. După aproximativ o oră mă sună epidemiologul spitalului să îmi confirme acelaşi lucru, să rămân izolat la domiciliu 14 zile, căci va anunţa dânsul autorităţile: DSP-ul, poliţia şi cele care sunt abilitate că să mă ia în evidenţă.

Acum, întrebarea mea este, timp de 6 zile nu m-a contactat nimeni, nu m-a controlat nimeni: sunt acasă, poate nu sunt acasă", şi-a manifestat asistentul revolta.

Întrebat dacă a avut echipament de protecţie atunci când a consultat pacienta confirmată pozitiv, asistentul a răspuns afirmativ:

"Eu am avut ochelari, mască, boneţică pe cap, mănuşi şi ciorăpei, în contextul în care cu o zi – două înainte, toate programele de televiziune când a ieşit domnul Arafat şi domnul Streinu Cercel au spus că este suficient dacă avem ochelari, mască şi mănuşi. Deci eu consider că nu am încălcat protocolul, m-am încadrat şi nu am făcut nicio greşeală".

"Mă supără faptul că nimeni nu ne anunţă nimic. Stau în casă, mă uit pe geam şi nu ştiu ce să fac", a mai declarat acesta, precizând că a încercat să contacteze el personal DSP-ul văzând că nimeni nu se ocupă de el, însă nu a reuşit căci nimeni nu răspunde la numerele de telefon făcut publice.

"Îmi asum cele spuse şi să fie trimis un corp de control să vadă ce se întâmplă, să ia măsuri", a concluzionat asistentul.