Armenia cere Rusiei o prezenţă mai mare a trupelor ruseşti pe teritoriul său

Rămăşiţele unui elicopter al forţelor azere se află pe un câmp în regiunea Nagorno-Karabah, 2 aprilie 2016.
Rămăşiţele unui elicopter al forţelor azere se află pe un câmp în regiunea Nagorno-Karabah, 2 aprilie 2016. (Captură Foto)

Armenia salută extinderea unei baze militare ruse pe teritoriul său şi redistribuirea unor forţe ruseşti mai aproape de graniţa sa cu Azerbaidjanul, după un conflict sângeros cu vecinul său anul trecut, a declarat luni ministrul Apărării.

Trupele armene din regiunea separatistă Nagorno-Karabakh au cedat zone importante de teritoriu în şi în jurul enclavei Azerbaidja-ului, într-un conflict început de partea azeră, sprijinită de Turcia, care a durat şase săptămâni în 2020 şi care a făcut mii de victime.

Armenia a încheiat un armistiţiu ruşinos cu toate că ar fi trebuit să fie sprijinită de Rusia, cu care are un acord de securitate, semnat în principal pentru a înlătura perspectiva unui conflict cu Azerbaidjanul, dominat de musulmani.

Trupele ruseşti de menţinere a păcii sunt desfăşurate în enclavă şi, în cadrul unui pact formal de apărare cu Armenia, Rusia are o bază militară deplină în oraşul Gyumri, lângă graniţa turcă, cu aproximativ 3.000 de soldaţi.

Rusia a declarat în noiembrie că desfăşoară aproape 2.000 de militari ca parte a misiunii de menţinere a păcii.

"Problema extinderii şi consolidării bazei militare ruseşti pe teritoriul Armeniei a fost întotdeauna pe ordinea de zi", a declarat ministrul armean al Apărării, Vagharshak Harutyunyan, agenţiei de ştiri RIA din Rusia într-un interviu publicat luni.

"Partea armeană a fost mereu interesată de acest lucru."

Harutyunyan nu a menţionat dacă există planuri concrete pentru o potenţială extindere.

Politicienii armeni de opoziţie au cerut crearea a două baze ruseşti în regiunea Syunik din sudul Armeniei, aflată între Azerbaidjan şi exclava azeră din Nakhchivan.

Harutyunyan a declarat că nu vede necesitatea ca Rusia să deschidă în mod formal a doua bază militară, dar a spus că cele două ţări se gândesc să desfăşoare o unitate militară de la baza existentă în estul Armeniei, lângă graniţa cu Azerbaidjanul.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe