Arme chimice în Siria: Occidentul şi Rusia au opinii divergente cu privire la un raport al OIAC

(photos.com)

SUA, Marea Britanie şi Franţa au evocat marţi în Consiliul de Securitate un raport foarte documentat privind utilizarea de gaz de clor în Siria, în pofida obiecţiilor Rusiei, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

Acest al treilea raport al unei misiuni de anchetă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) confirmă 'cu un mare grad de certitudine utilizarea de gaz de clor ca armă' în conflictul sirian, fără a menţiona vinovaţii.

Documentul de 95 de pagini, distribuit luna trecută celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, citează numeroşi martori care descriu eliberarea de gaz de clor din elicoptere. Numai forţele guvernamentale siriene deţin elicoptere, notează AFP.

Textul, care este prezentat ca o versiune mai dezvoltată al celui de-al doilea raport al misiunii ce datează din septembrie 2014, evaluează la 350-500, dintre care 13 ar fi decedate, numărul persoanelor afectate de atacuri cu clor în trei sate din nordul Siriei, în aprilie şi mai 2014.

În rapoarte precedente, dintre care primul în iunie 2014, OIAC a concluzionat utilizarea 'sistematică şi repetată' de clor la începutul anului 2014 în aceeaşi zonă. Parisul şi Washingtonul au acuzat regimul sirian de asemenea practici, care acuză, în schimb, grupările de opoziţie.

Siria a evacuat de pe teritoriul său 1.300 de tone de agenţi chimici, în cadrul unui acord ruso-american. Acest acord a permis să se evite o intervenţie militară americană după ce Damascul a fost acuzat că a utilizat gaz sarin într-un atac ce s-a soldat cu 1.400 de morţi în august 2013.