Armata rusă construieşte o barieră de zeci de kilometri formată din vagoane de marfă, în regiunea ocupată Doneţk

Tren de marfă rusesc într-o fotografie nedatată. Imagine cu scop ilustrativ. (Getty Images)
D.B.
12.02.2024

Forţele ruseşti din regiunea ocupată Doneţk asamblează o barieră de vagoane de tren care se întinde pe o lungime de 30 de kilometri, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 11 februarie, citând imagini din satelit şi canalele ucrainene Telegram, informează The Kyiv Independent.

Bariera, supranumită "trenul ţarului", ar putea fi menită să servească drept o altă linie defensivă împotriva trupelor ucrainene care avansează.

Imaginile din satelit arată linia de vagoane de tren care se întinde de la Olenivka, la sud de oraşul Doneţk, până la Volnovaha, la nord de Mariupol. Se pare că bariera este construită din peste 2.100 de vagoane de marfă.

Bariera de trenuri se află la aproximativ şase kilometri de actuala linie de front de la Novomihailivka, a precizat ISW. Analiştii au declarat că linia "se află într-o zonă a frontului care era relativ inactivă atunci când forţele ruseşti ar fi început construcţia", deşi trupele ruseşti au făcut progrese "marginale" în zonă mai recent.

Bariera pare a fi o nouă linie defensivă rusă, dar sursa citată a precizat că forţele de ocupaţie ar putea avea în vedere "alte scopuri" pentru această structură.

Liniile de apărare ale Rusiei în regiunile ocupate s-au dovedit a fi dificil de penetrat, blocând operaţiunile de contraofensivă ale armatei ucrainene pe fronturile estic şi sudic.

Trupele ucrainene se află acum în defensivă şi în regiunea Doneţk, luptând împotriva asaltului rusesc asupra oraşului Avdiivka, care se află la kilometri distanţă de Doneţkul ocupat. Armata a raportat la 11 februarie că Rusia a desfăşurat mai multe grupuri de blindate în încercarea sa de a copleşi oraşul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor