Armata israeliană afirmă că Hamas avea un cartier general sub sediul ONU din Gaza [Video]

Sediul UNRWA din Gaza
Sediul UNRWA din Gaza (Youtube - captură ecran)

Forţele israeliene au descoperit o reţea de tuneluri lungă de sute de metri, care trece parţial pe sub sediul UNRWA (Agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii din Palestina în Orientul Apropiat) din Gaza, afirmă armata israeliană, calificând-o drept o nouă dovadă a folosirii de către Hamas a principalei agenţii de ajutorare a palestinienilor, potrivit Reuters.

Geniştii armatei au condus reporterii agenţiilor de presă străine prin aceste pasaje, într-un moment de criză pentru UNRWA, care a lansat o anchetă internă şi a văzut cum o serie de ţări donatoare au îngheţat finanţarea din cauza acuzaţiilor aduse luna trecută de Israel, potrivit cărora o parte din personalul său ar fi fost agent al Hamas.

Palestinienii au acuzat Israelul că a falsificat informaţii pentru a păta reputaţia UNRWA, care are 13.000 de angajaţi în Fâşia Gaza şi care a fost ani de zile un colac de salvare pentru populaţia dependentă de ajutor. Agenţia administrează şcoli, clinici de asistenţă medicală primară şi alte servicii sociale şi distribuie ajutoare, descriindu-şi activităţile ca fiind pur umanitare.

Sediul central al UNRWA se află în oraşul Gaza, în zona nordică pe care trupele şi tancurile israeliene au invadat-o la începutul războiului de patru luni împotriva facţiunii islamiste Hamas, aflată la guvernare, trimiţând sute de mii de civili să fugă spre sud.

Reporterii care au participat la călătoria cu escortă au intrat într-un puţ de lângă o şcoală de la periferia complexului ONU, coborând în tunelul căptuşit cu beton. Douăzeci de minute de mers pe jos prin pasajul îngust şi uneori sinuos, unde era sufocant de cald, i-au adus sub sediul UNRWA, a declarat un locotenent-colonel din armată, care conducea turul.

Tunelul, despre care militarul a spus că are 700 de metri lungime şi 18 metri adâncime, se bifurca uneori, dezvăluind camere laterale. Există un spaţiu de birouri, cu seifuri din oţel care fuseseră deschise şi golite. Există o toaletă cu gresie. O cameră mare era plină de servere de calculatoare, iar în alta erau stive de baterii industriale.

"Totul este condus de aici. Toată energia pentru tuneluri, pe care le-aţi parcurs sunt alimentate de aici. Acesta este unul dintre comandamentele centrale ale serviciilor de informaţii. În acest loc se află una dintre unităţile de informaţii ale Hamas, unde au comandat cea mai mare parte a luptelor.", a spus locotenent-colonelul, care şi-a dat doar prenumele, Ido.

Dar Ido a spus că forţele Hamas ar fi fost evacuate în faţa avansului israelian, tăind preventiv cablurile de comunicaţii pe care, într-o parte supraterană a turului, le-a arătat trecând prin podeaua subsolului sediului UNRWA.

Se pare că barajele israeliene puternice şi ploile ar fi putut juca, de asemenea, un rol în această plecare: mai multe porţiuni ale tunelului fiind înfundate cu nisip dislocat şi apă până la genunchi.

Într-o declaraţie, UNRWA a precizat că a părăsit sediul la 12 octombrie, la cinci zile după începerea războiului, şi că, prin urmare, "nu a putut confirma sau comenta în alt mod" descoperirea israeliană.

"UNRWA [...] nu are expertiza militară şi de securitate şi nici capacitatea de a întreprinde inspecţii militare a ceea ce se află sau ar putea fi sub sediul său. În trecut, ori de câte ori (o) cavitate suspectă a fost găsită în apropierea sau sub sediul UNRWA, au fost depuse cu promptitudine scrisori de protest către părţile implicate în conflict, inclusiv atât autorităţilor de facto din Gaza (Hamas), cât şi autorităţilor israeliene", se arată în declaraţie.

Susţinătorii UNRWA spun că aceasta este singura agenţie care are mijloacele necesare să ajute palestinienii aflaţi într-o situaţie umanitară tot mai gravă. Israelul afirmă că agenţia este "perforată de Hamas" şi că trebuie înlocuită. Hamas a negat că operează în unităţi civile.

"Ştim că ei (Hamas) au oameni care lucrează în UNRWA. Vrem ca fiecare organizaţie internaţională să lucreze în Gaza. Aceasta nu este o problemă. Problema noastră este Hamas", a declarat Ido reporterilor.

Lipsa de recepţie a telefoanelor mobile în tunel a făcut imposibilă geolocalizarea acestuia ca fiind sub sediul UNRWA. În schimb, reporterii au fost rugaţi să pună obiectele personale într-o găleată care a fost coborâtă cu o frânghie într-o gaură verticală din incinta sediului. Aceştia si-au regăsit obiectele încă legate în timpul turului tunelului.

Ca o condiţie pentru a-i lua pe jurnalişti în tur, armata israeliană nu a permis fotografierea de informaţii militare, cum ar fi hărţi sau anumite echipamente din convoiul de vehicule blindate cu care au călătorit. De asemenea, a solicitat aprobarea înainte de transmiterea fotografiilor şi a înregistrărilor video realizate în timpul călătoriei.