Arhiepiscopul Tomisului, după reducerea bugetului alocat lăcaşurilor de cult: Vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica

Arhiepiscopul Tomisului,  Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului,  Teodosie (Screenshot)

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a afirmat că este „un lucru nefiresc” faptul că bugetul alocat în acest an pentru reconstruirea şi ridicarea lăcaşurilor de cult a fost diminuat. Într-o emisiune la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, faţa bisericească a etichetat decizia luată de guvern în acest sens drept „ispită a celor care vor să braveze că îngenunchează ei Biserica”.

„Deocamdată sunt zvonuri. Orice e posibil. Un lucru nefiresc, asta pot să spun, pentru că Biserica are o misiune foarte importantă. Cum să tai de la cei care fac această misiune, ca să ţină poporul în demnitate, cu conştiinţa trează, cum tocmai aceasta? Noi avem şi o explicaţie foarte limpede: biserica a cedat averile pentru stat, pe vremea lui Cuza. Sunt ţările din Apus care dau din impozitul lor pentru culte, mult mai consistent decât dau creştinii ortodocşi la noi în ţară. Noi ne legăm de asta. Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei biserica. Foarte rău, acelea (clădirile cultelor n.red.) nu trebuie întreţinute?”, a declarat arhiepiscopul Tomisului, citat de Adevărul.ro.

Declaraţiile lui Teodosie vin în contextul în care Executivul a redus cu aproape 89% faţă de anul trecut bugetul alocat în această direcţie. Mai exact, banii publici alocaţi pentru construcţia şi restructurarea bisericilor au fost reduşi de la aproximativ 249 de milioane de lei în 2020, la doar 28 de milioane de lei în 2021.

De asemenea, aceşti bani vor fi folosiţi pentru funcţionarea atât a lăcaşurilor de cult cât şi a muzeelor religioase. În acelaşi timp, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult va ajunge în acest an la 749,25 milioane lei, o creştere cu 2,26% faţă de anul precedent. Detalii aici.