Arafat: Perioada de vârf a coronavirusului va fi Paştele. Românii din zonele afectate să nu vină acasă de sărbători

Raed Arafat
Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, duminică seara, în platoul Antena 3, că este posibil ca perioada de vârf a coronavirusului "Wuhan" să fie Paştele, urmând ca mai apoi nivelul de intensitate al răspândirii să scadă. Însă va creşte din nou la toamnă.

“Sunt păreri. Este o părere pe care am citit-o recent că în perioada Paştelui va fi vârful, începe apoi să scadă şi se va întoarce în noiembrie. Este o părere ştiinţifică. Ce o validează? Când ajungem la Paşti şi după Paşti să vedem dacă acest lucru este adevărat”, a precizat Arafat, întrebat dacă oamenii de ştiinţă au ajuns la o concluzie în privinţa acestui virus.

De asemenea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a subliniat că nu este clar cum se va comporta coronavirusul pe perioada verii, precizând că este posibil ca şi în unele zone calde din Africa să se răspândească virusul, deşi nu ştie în ce grad şi în ce mod din cauză că nu se fac analize.

“Aşteptăm să vedem cum se va comporta. Şi chiar dacă în timpul verii va scădea nu este nicio garanţie că în toamnă nu se va întoarce şi va duce toamna şi toată iarna iarăşi”, a explicat Arafat.

Întrebat dacă este îngrijorător faptul că mulţi români se întorc din străinătate în perioada sărbătorilor, şeful DSU a răspuns: “Da, fără discuţie, şi pentru asta noi am lansat mesaje şi apeluri către ei să nu vină dacă pot să anuleze şi să nu expună familiile lor aici. Acelaşi mesaj l-am dat aici, să nu plece lumea în perioada sărbătorilor în zonele afectate. Pentru că, atunci când se întorc, cu siguranţă, [ajung – n.r.] fie autoizolare sau fie carantină şi nu ştiu dacă mai este corect, dacă au mers cu bună ştiinţă în zonele afectate, ca statul să finanţeze carantina”.

În plus, în legătură cu existenţa vreunui control privind intrarea pe teritoriul României, Arafat a afirmat că, “din păcate, nu avem acum”.

“Este o întrebare foarte frecventă: putem să limităm accesul în ţară? Poţi să limitezi pentru oricine cu excepţia cetăţenilor români. Nu ai cum să limitezi. Dacă [un cetăţean român -n.r.] ajunge la graniţă poate să intre, este dreptul lui, dar va intra în carantină sau autoizolare”, a punctat şeful DSU.

Reamintim, în acest context, că, duminică, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că zborurile din şi către Italia vor fi suspendate pe toate aeroporturile din ţară pe perioada 9 martie - 23 martie. Vela a mai precizat că cetăţenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu.

De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunţat că numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus pe teritoriul ţării a ajuns la 15.