Arafat: Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populaţie. Aşa va fi peste tot în lume

Raed Arafat - gov.ro
Raed Arafat - gov.ro (Epoch Times România)

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, la Digi 24, faptul că vaccinul anti-Covid va fi administrat de două ori pentru a fi eficient, adăugând că vor exista unele efecte secundare de scurtă durată. De asemenea, medicul a susţinut că, pentru a întrerupe rata de răspândire a virusului, trebuie ca până la 70% din populaţie să fie vaccinată.

“După prima injecţie, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului. Mai trebuie inclusiv o injecţie de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecţie devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populaţie, iar acest lucru va dura peste tot în lume. Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viaţă normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze”, a precizat Arafat.

De asemenea, şeful DSU a afirmat că vaccinarea populaţiei va merge în paralel, pentru o perioadă de timp, cu măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului valabile în prezent, precum menţinerea unei distanţe fizice între oameni, limitarea contactului fizic, purtarea măştilor în spaţiile publice închise şi deschise sau restricţionarea circulaţiei pe timpul nopţii.

“În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu ştiu care este durata impactului acestui virus asupra organismului. Până acum ştim că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai uşor prin infecţie şi alţii au rămas cu sechele chiar şi la un an după infecţie”, a spus Arafat.

În ceea ce priveşte siguranţa vaccinului, şeful DSU a subliniat că românii ar trebui să înţeleagă că guvernele nu vor să facă rău populaţiei, adăugând că s-ar putea să existe unele efecte secundare, dar nu majore.

“Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenţie, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa. Să înţeleagă lumea, nici guvernul francez şi nici cel german nu vrea să facă vreun rău populaţiei. Achiziţia vaccinului anti-Covid este europeană, nu se va achiziţiona ceva care nu prezintă siguranţă. Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure şi vor putea fi administrate fără probleme. Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore”, a mai transmis secretarul de stat.

Remarcile lui Raed Arafat vin în condiţiile în care coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, duminică seara, că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă la finalul lunii decembrie. Medicul militar a explicat unde vor fi stocate vaccinurile, în special cele care au nevoie de condiţii speciale, şi cum se face vaccinarea efectivă.

“În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puţin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a precizat Gheorghiţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură