Ar putea fi o OUG soluţia la criza de procurori DNA? Cîţu: Soluţiile "cut the corners" nu sunt mereu cele mai bune

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Facebook - Florin Cîţu)

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, în cadrul briefingului de presă de la finalul şedinţei de guvern, că soluţiile care accelerează sau "taie colţurile" nu sunt cele mai bune de fiecare dată. Afirmaţia a fost făcută după ce şeful Executivului a fost întrebat de jurnalistul Epoch Times România dacă o Ordonanţă de Urgenţă sau un act normativ ar putea constitui o soluţie pentru rezolvarea crizei de magistraţi din cadrul DNA şi DIICOT.

Redăm în continuare răspunsul liderului de la Palatul Victoria la întrebările pe această temă:

Epoch Times România: DNA şi DIICOT se confruntă cu o criză de personal iar recenta decizie a CCR riscă să agraveze şi mai mult această criză. Ar fi afectate nu doar cel două parchete în sine ci ceea ce reprezintă ele – lupta împotriva corupţiei, lupta împotriva criminalităţii organizate şi, respectiv, şi parteneriatele internaţionale pe care le are DIICOT pentru traficul de persoane, traficul de droguri sunt transfrontaliere. Aş vrea să vă întreb dacă în aceste condiţii ne putem aştepta să vedem o încercare de rezolvare cu celeritate, o Ordonanţă de Urgenţă sau un act normativ pentru că o soluţie ar exista. Domnul Bologa spunea de exemplu că ar putea fi redusă vechimea necesară procurorilor pentru a accede la Parchetul General, ceea ce ar duce automat la o reducere a vechimii şi a celor care se vor angaja la DNA şi DIICOT. Se discută în coaliţie? Vom vedea un act normativ în curând?

Florin Cîţu: Această soluţie cu Ordonanţa de Urgenţă nu a fost în coaliţie... cealaltă soluţie a fost aprobată în coaliţie. Ea a fost declarată neconstituţională. Dacă vor veni şi alte soluţii pentru a rezolva criza de personal bineînţeles că ne vom uita la ele şi vom vedea ce acte normative sunt necesare. Dumneavoastră vă uitaţi doar la DIICOT şi DNA, eu mă uit în economie că este o criză de personal în mai multe sectoare, iar soluţiile... să ştiţi că în niciun sector din economie nu sunt soluţii pe termen scurt. De obicei când găsim soluţii care încearcă să accelereze sau să taie colţurile (cut the corners) nu sunt soluţiile care sunt cele mai bune de fiecare dată. Trebuie să avem o strategie pentru toate sectoarele din economie pe termen lung. Cum aducem un personal calificat în toate sectoarele din economie, iar unde „arde” acolo pe termen scurt va trebui să găsim soluţii. Deocamdată, în coaliţie nu avem alte soluţii în acest moment. Ceea ce a fost a trecut de coaliţie doar că a fost respins, cum ştiţi foarte bine, de Curtea Constituţională.

Epoch Times România: Dar, cum spuneam, procurorul-şef al DNA a avansat deja o soluţie. Credeţi însă că va exista voinţă politică, în contextul în care deja UDMR-ul manifestă o aversiune foarte mare pentru întoarcerea dosarelor vizând corupţia magistraţilor la DNA?

Florin Cîţu: Nu intrăm acum în speculaţii. Eu doar vă spun că această soluţie nu a venit la Coaliţie până în acest moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne