Ar putea ca în Parlamentul danez, în viitor, să existe un partid condus de inteligenţă artificială?

.
. (pixabay)

Un nou partid politic din Danemarca, ale cărui politici sunt derivate în întregime din inteligenţă artificială (AI), speră să candideze la următoarele alegeri generale din iunie 2023, informează publicaţia daneză The Local.

Lansat la sfârşitul lunii mai de către colectivul de artişti Computer Lars, Partidul Sintetic vrea să se adreseze celor aproximativ 15% dintre danezi care nu şi-au exercitat dreptul de vot la precedentele alegeri din 2019. Partidul consideră că aceştia nu au votat pentru că niciunul dintre partidele tradiţionale nu i-a atras.

Analizând toate publicaţiile scrise ale partidelor marginale din Danemarca din 1970 încoace, inteligenţa artificială a Partidului Sintetic a conceput un program care, în opinia sa, reprezintă "viziunile politice ale oamenilor obişnuiţi", a declarat pentru AFP unul dintre membrii colectivului, Asker Bryld Staunaes.

Partidul "porneşte de la o analiză de optimizare a sistemului de vot în Danemarca", a precizat el.

Este, de asemenea, un răspuns ironic la sutele de partide mici create de-a lungul anilor, unele bazate mai mult pe batjocură sau critica societăţii decât pe o politică reală.

Danemarca are în prezent 230 de astfel de micropartide, inclusiv Partidul Sintetic.

"Este o modalitate de a imita şi de a simula procesul politic pe tot parcursul acestuia, dar într-o confruntare directă cu aparatul de legiferare şi de aplicare a legii şi a drepturilor de organizare politică", a declarat Bryld Staunaes.

Printre propunerile partidului se numără introducerea unui venit de bază universal de 100.000 de coroane pe lună - mai mult decât dublul salariului mediu danez.

De asemenea, partidul susţine adăugarea unui al 18-lea obiectiv de dezvoltare durabilă al ONU care ar permite "oamenilor şi algoritmilor să coexiste mai direct decât acum", a declarat Bryld Staunaes.

Rămâne de văzut dacă partidul are suficientă susţinere pentru a candida la scrutinul din 2023 - are nevoie de 20.182 de semnături pentru a face acest lucru, iar în prezent are doar patru, potrivit datelor electorale oficiale.

Dar dacă reuşeşte să obţină un loc în parlament, intenţionează să îşi folosească mandatul pentru a lega AI de activitatea desfăşurată de membrii adunării.

"Ideea... este de a lua această forţă politică şi economică uriaşă (algoritmii)... pentru a încerca să o înscrie în sistemul politic tradiţional", a declarat Bryld Staunaes.

În prezent, "nu avem nicio modalitate de a aborda efectiv problema oamenilor şi a inteligenţei artificiale într-un cadru democratic", a adăugat el.

Oamenii pot interacţiona direct cu AI-ul partidului pe platforma de mesagerie Discord prin intermediul chatbots.

Partidul intenţionează să organizeze primul său miting electoral "pentru un public uman" în septembrie.