Anul 2013 a fost dificil pentru mediul de afaceri, iar 2014 poate fi şi mai dificil

(photos.com)
Epoch Times România
18.12.2013

"Anul 2013 a fost un an dificil pentru economia Republicii Moldova, în general, şi pentru mediul de afaceri, în particular, în pofida cifrelor oficiale care atestă anumite creşteri. Anul 2014, însă, poate fi şi mai dificil", consideră fostul ministru al Economiei, doctorul habilitat în economie, Sergiu Certan.

Fostul ministru a menţionat că unul din puţinele aspecte pozitive a economiei a fost relansarea agriculturii după anul de secetă catastrofală 2012. "De asemenea, s-au observat şi unele schimbări pozitive la capitolul construcţiei drumurilor, ceea ce înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri în ramura materialelor de construcţie şi transport marfar şi, în final, drumuri mai bune. În rest, schimbări pozitive nu s-au prea observat. Dimpotrivă, la multe compartimente lucrurile au regresat", a spus fostul ministru.

În opinia lui Sergiu Certan, din punct de vedere al businessului, condiţiile de activitate au devenit mai dure, fiind adăugate multe reglementări noi, iar presiunea fiscală a crescut esenţial - 12% impozit pe profit, 7% plata preventivă pe veniturile persoanelor fizice, 5 zile de concediu medical plătite de angajator ş.a.

"În anul 2014, însă, presiunea asupra businessului va creşte şi mai mult (asigurarea medicală, accizele mărite ş.a.). Din câte cunosc, mai multe companii se închid, mulţi businessmani pleacă sau îşi transferă afacerea în altă ţară. Toate acestea sunt o dovadă clară a faptului că lucrurile în economie stau prost", a spus sursa citată, precizând că tensiunile politice din acest an, de asemenea, au influenţat mult starea economiei, iar acest lucru va fi simţit şi mai mult în anul electoral 2014.

Fostul ministru consideră că majorarea presiunii fiscale asupra antreprenorilor va conduce la faptul că, până la urmă, în Moldova vor rămâne doar demnitarii, copiii şi pensionarii, pentru că tinerii şi oamenii capabili să facă ceva pentru această ţară vor continua să plece masiv. "Acum, important este că a fost parafat Acordul de Asociere la Vilnius şi, într-un fel sau altul, a apărut o claritate în ce direcţie se mişcă Moldova. Varianta cea mai proastă este atunci când ţara stă la răspântie şi nu ştie unde merge", a spus economistul.

Sergiu Certan consideră că problema cea mai mare a economiei Republicii Moldova nu constă în neprofesionalismul funcţionarilor de stat, ci în faptul că aceştia nu întotdeauna se conduc doar de binele ţării şi nu sunt independenţi în luarea deciziilor. "Structurile internaţionale le dictează ce şi cum să facă, iar autorităţile noastre nu au capacitatea de a se împotrivi şi de a argumenta convingător în cazul în care ceva nu este justificat. Mai mult, se preiau unele şabloane nepotrivite din alte state pentru a fi implementate la noi, fără însă a ţine cont de specificul din Moldova", a precizat Certan.

În opinia sa, decizii corecte economice pot fi luate doar de cei care au siguranţa că au venit pentru mult timp la guvernare. "Nu poţi lua decizii strategice corecte de lungă durată şi deseori dureroase atunci când ai în faţă o perioadă scurtă de timp. Nenorocirea Moldovei este că la noi au loc schimbări rapide, foarte dese, nu există coeziune şi continuitate în luarea deciziilor. Prin urmare, nu se reuşeşte realizarea lucrurilor de durată", a menţionat fostul ministru al Economiei, Sergiu Certan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor