Antonescu: Susţinem folosirea limbii materne de minorităţi, însă singura limbă a statului este româna

Crin Antonescu. (www.pnl.ro)
Epoch Times România
18.04.2012

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat miercuri că susţine folosirea limbii materne şi prezervarea identităţii culturale a minorităţilor, însă a subliniat că singura limbă a statului este româna.

Antonescu a comentat declaraţiile secretarului general al UDMR, Kovacs Peter, care a susţinut că scopul formaţiunii pe care o reprezintă este ca limba maghiară să devină oficială în regiunile în care comunitatea maghiară deţine o pondere importantă.

"Este un obiectiv mai vechi al UDMR, numai că noi nu avem obligaţia de a-l împărtăşi şi de altfel această declaraţie cred că pune în lumină întemeierea poziţiei noastre şi în cazul UMF Târgu Mureş, pentru că sunt paşi, etape. Noi am spus şi am acţionat întotdeauna în conformitate cu aceste spuse, că suntem de acord şi cu folosirea limbii materne şi cu toate mijloacele prin care identitatea culturală, lingvistică a minorităţilor să fie prezervată, menţinută, dar că singura limbă în statul român a fost şi va rămâne limba română. Asta este poziţia noastră şi cred că este normal ca, dacă UDMR are dreptul la o poziţie, să avem şi noi dreptul la una", a afirmat liderul liberalilor la finalul şedinţei Biroului Politic Central al PNL.

Kovacs Peter a declarat miercuri că scopul UDMR este ca limba maghiară să devină oficială în regiunile în care comunitatea maghiară deţine o pondere importantă.

El a adăugat că pentru acest obiectiv mizează inclusiv pe sprijinul politicienilor români.

Secretarul general al UDMR nu se aşteaptă însă ca acest obiectiv să fie atins foarte repede.

"Dacă în 22 de ani am ajuns de la 0 la 64 de drepturi lingvistice, atunci în următorii 20 de ani o să ajungem ca limba maghiară să fie limbă oficială la nivel regional", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor