Antena 3, amendată de CNA după analizarea unei sesizări a purtătorului de cuvânt al Guvernului

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, în şedinţa de joi, să amendeze postul de televiziune Antena 3, cu 5.000 de lei, după ce au analizat o sesizare a purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, referitoare la aspecte din emisiunea "100 de minute" din 22 martie.

Membrii CNA au stabilit că postul a încălcat prevederi potrivit cărora în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte mai multe principii, printre care se numără "asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică"; în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte mai multe principii, printre care se numără "informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

În sesizarea trimisă CNA de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, se arată că, pe 22 martie, în emisiunea "100 de minute" de la Antena 3 au fost reluate unele informaţii difuzate de Antena 3 pe 13 ianuarie, preluate dintr-un articol publicat tot pe 13 ianuarie de Jurnalul Naţional, în care "i se atribuiau premierului cheltuielile Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi a celor 19 instituţii care sunt finanţate de SGG".

"Biroul de Presă al Guvernului a corectat, printr-o replică transmisă în aceeaşi zi postului de televiziune mai sus menţionat, cifrele prezentate în articolul din Jurnalul Naţional. Informaţiile nu au fost rectificate atunci, iar din intervenţiile telefonice pe care le-am avut la Antena 3 au fost preluate doar fragmente irelevante, care nu puteau să clarifice subiectul şi nici să echilibreze comentariile invitaţilor în studio", se arată în sesizare.

Potrivit acesteia, în aceste condiţii, pe 22 martie, Antena 3 a redifuzat cifrele preluate cu privire la cheltuielile de protocol, sporuri, deplasări, materiale şi prestări servicii cu caracter funcţional, aşa cum au fost ele prezentate în Jurnalul Naţional pe 13 ianuarie, şi nu conform dreptului la replică transmis în ianuarie de Biroul de Presă al Guvernului şi afişat public pe www.gov.ro.

Ioana Muntean precizează în sesizare că, în calitate de purtător de cuvânt al Guvernului, l-a atenţionat telefonic pe redactorul-şef al Ştirilor Antena 3 de dezinformarea pe care, din lipsă de documentare, o fac reprezentanţii postului şi i-a retransmis replica pe care Antena 3 o primise în ianuarie din partea Biroului de Presă, deşi era afişată şi pe pagina de internet a Guvernului.

"La sfârşitul emisiunii din 22 martie, reprezentanţii Antena 3 au acuzat lipsa de timp de emisie, promiţând că situaţia va fi reglementată în ediţia următoare. Deşi am primit asigurări că informaţia va fi corectată, nici în ediţia din 22 martie şi nici în ediţia următoare a emisiunii nu s-a întâmplat acest lucru", mai relevă reclamaţia.