ANSSI şi CERT-RO colaborează în scopul prevenirii incidentelor de securitate cibernetică

.
. (Photos.com)

Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) a semnat un protocol de colaborare cu Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în scopul prevenirii, analizei, identificării şi reacţiei la incidentele în cadrul infrastructurilor informatice.

De asemenea, ANSSI a elaborat şi Ghidul de bune practici pentru securizarea calculatoarelor şi reţelelor personale.Acesta oferă recomandări necesare în vederea asigurării unui nivel eficient de securitate informatică.

Ghidul este structurat în patru capitole: recomandări pentru securitatea computerelor personale, recomandări pentru securitatea reţelelor personale, recomandări de securitate operaţională şi comportament pe Internet, respectiv recomandări avansate de securitate, informează ANSSI.

"Ameninţările cibernetice nu se mai limitează în a viza doar reţelele mari ale corporaţiilor. Atacatorii au înţeles că ţintele sunt mai vulnerabile atunci când utilizatorii lucrează acasă, unde, de obicei, măsurile de securitate sunt mai slabe. De aceea, ne propunem să promovăm avertismentul că utilizatorii trebuie să menţină un nivel corespunzător de securitate şi atunci când lucrează acasă, utilizând Internetul" , a declarat, CEO ANSSI, Valentin Vancea.

Potrivit sursei citate, ANSSI susţine iniţiativa Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) care promovează în România programul "Luna Europeană a Securităţii Informatice", desfăşurat la nivel european de către Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiei (ENISA) din cadrul Uniunii Europene. Programul se desfăşoară pe parcursul lunii octombrie şi cuprinde o serie de evenimente dedicate conştientizării pericolelor existente în mediul virtual.

Programul a fost iniţiat cu scopul creşterii nivelului de informare şi conştientizare a publicului în ceea ce priveşte securitatea cibernetică. Acest concept a fost inspirat de proiecte similare desfăşurate cu succes pe diverse alte continente de pe glob. CERT-RO este unul din cei opt parteneri europeni ai ENISA în cadrul acestei acţiuni şi a decis promovarea la nivel naţional a campaniei europene.

CERT-RO este singura instituţie publică specializată din România care are ca obiectiv prevenirea şi contracararea incidentelor de securitate informatică din spaţiul cibernetic naţional, susţinând în acelaşi timp promovarea principiilor securităţii informatice în România.

Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) este o organizaţie de drept privat, nonprofit, fără scop patrimonial, neguvernamentală, profesională şi independentă constituită în scopul coagulării eforturilor şi experienţelor relevante în sensul promovării standardelor şi bunelor practici în domeniul securităţii informaţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie