Andrei Marga i-a transmis preşedintelui Israelului preocuparea României privind sporirea cooperării româno-israeliene

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Israelului, Shimon Peres, ocazie cu care a evocat preocuparea României de a spori cooperarea cu această ţară.
Epoch Times România
30.05.2012

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Israelului, Shimon Peres, ocazie cu care a evocat preocuparea României de a spori cooperarea cu această ţară.

"Preşedintelui Shimon Peres i-am evocat preocuparea autorităţilor române de a spori cooperarea cu statul Israel şi am arătat care sunt iniţiativele ce pot fi luate şi vor fi luate de guvernele celor două ţări", a declarat, pentru AGERPRES, Andrei Marga.

El a arătat că vizita în Israel este legată de ridicarea la un nivel extins al cooperării dintre România şi Israel.

Ministrul român de Externe s-a întâlnit miercuri şi cu viceprim-ministrul israelian şi ministrul pentru serviciile de informaţii şi energie atomică, Dan Meridor, cu care a discutat, în primul rând, despre sporirea investiţiilor israeliene în economia românească, în particular în agricultură şi turism.

"Am discutat, apoi, despre cooperarea în domeniul apărării, în domeniul cultural şi în domeniul educaţiei şi apoi ne-am referit la situaţia internaţională, mai ales la subiectele privind Siria, Iran, Egipt, palestinienii şi în general la ceea ce se întâmplă în lumea de astăzi", a spus Andrei Marga.

El a arătat că pentru această vizită este pregătit un document prin care se asumă iniţiative noi, printre care se numără şi propunerea privind o reuniune rapidă a experţilor israelieni şi români pentru un proiect în agricultură.

"De pildă, în agricultură noi am propus ca foarte rapid să se reunească experţi din Israel şi din România pentru lucra la un proiect cu aplicare în agricultura românească. În domeniul turismului ne interesează ca agenţiile din Israel să lanseze mai multe comenzi către România. Cu alte cuvinte ca agenţiile din Israel să prezinte mai pe larg oportunităţile care sunt în România, şi aici venim cu multe iniţiative concrete. În domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării propunerea noastră este să constituim o fundaţie româno-israeliană la Bucureşti capabilă să absoarbă finanţări pentru cercetare şi tehnologie, inclusiv finanţări de la Uniunea Europeană, şi legat de această fundaţie să şi constituim un centru Hi Tech, un centru de tehnologie avansată care să aibă impact în industria românească. De asemenea, am discutat şi discutăm în continuare iniţiative culturale, cum este de pildă constituirea Muzeului prezenţei evreieşti în România", a precizat Andrei Marga.

Ministrul român de Externe urmează să se întâlnească şi omologul său israelian, Avigdor Lieberman, cu primul ministru Benjamin Netanyahu şi cu ministrul Energiei şi Apelor, Uzi Landau.

Andrei Marga realizează, de luni până miercuri, o vizită oficială în Statul Israel, la invitaţia omologului său, Avigdor Lieberman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor