Andrei Marga, despre articolul din The Economist: Sunt aranjamente făcute aici, de pe un deal

Andrei Marga
Andrei Marga (Mihut Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
02.07.2012

Ministrul de externe, a declarat, duminică, la Realitatea Tv, că articolul din The Economist în care se preciza că a fost ”incapabil” să prezinte agenda României la Consiliul European este rezultatul unui aranjament făcut la Bucureşti şi să sunt chestiuni financiare în joc.

”Agenda oficială a ţării nu există, există agenda comună a Consiliului. Cred că ei se gândesc la punctele de vedere ale României în problemele care s-au discutat. Iar aceste puncte de vedere le-am evocat şi la plecare (...) le-am evocat şi în seara primei zilei de Consiliu (...) Niciun jurnalist - cum se pretinde acolo - nu m-a întrebat despre aceasta. Erau cunoscute punctele de vedere ale ţării, iar purtătorul meu de cuvânt nu era la Bruxelles”, a declarat Marga, rugat să comenteze afirmaţia din The Economist, potrivit căreia ar fi fost ”incapabil” să prezinte agenda oficială a României la Consiliul European din 28 şi 29 iunie.

”Totul este fără niciun suport, ca să folosesc cuvinte blânde”, a mai spus Marga.

Ministrul de externe a explicat că a fost sunat de la Londra de cel care se ocupă de clarificarea situaţiei şi că există ”aranjamente făcute de aici, de pe un deal. Se aranjează cu un ziarist să se bage cutare chestiune”.

”Cei care au făcut analiza au confirmat că sunt lucruri destul de financiare în joc”, a mai declarat Andrei Marga.

Potrivit unui articol publicat de The Economist la 29 iunie, ”bătălia dintre politicienii de top din România a monopolizat dezbaterea publică din ţară, Problemele stringente pentru România la Consiliul European, precum absorbţia fondurilor structurale şi accederea în Schengen, au dispărut din dezbaterea publică. Chiar şi ministrul de externe, Andrei Marga, a fost incapabil să prezinte agenda oficială a ţării. Întrebat de un ziar din România care este poziţia oficială la Bruxelles, purtătorul său de cuvânt a declarat că domnul Marga nu a avut suficient timp pentru a procesa informaţiile”.

Agenda Consiliului European din 28-29 iunie a fost adusă la cunoştinta opiniei publice în repetate rânduri, inclusiv de către ministrul de externe, a precizat sâmbătă MAE, în replică la articolul din The Economist.

”Conţinutul agendei a fost prezentat pe larg, fiind subiect de dezbatere în mediile politice încă de la sfârşitul lunii mai. Niciun ziarist nu a solicitat ministrului afacerilor externe al României agenda Consiliului, aceasta fiind publică. La astfel de reuniuni, nu există o agendă naţională, ci doar agenda comună”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Ministrul afacerilor externe a exprimat ”aprecieri pe marginea subiectelor ce urmau a fi discutate la Consiliul European, insistând asupra importanţei sale istorice şi prezentând punctele de vedere ale României. Direcţia Comunicare a MAE a furnizat, la rândul său, la cerere, informaţii disponibile privind Consiliul European. Ministrul afacerilor externe nu a fost însoţit la Bruxelles de purtătorul de cuvânt al MAE, acesta nefiind membru al delegaţiei”, se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor