Ameninţată cu revocarea, Renate Weber se supără pe Bruxelles. Acuză Comisia Europeană de "tăcere totală"

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Avocatul Poporului, Renate Weber, l-a acuzat pe premierul Ludovic Orban de „derapaj” şi de încercarea de a „decredibiliza” instituţia la şefia căreia aceasta se află. Totodată, Weber i-a acuzat pe oficialii europeni că, dacă pe vremuri Comisia Europeană "sărea în sus" atunci când politicienii români făceau aprecieri la adresa unor instituţii, de data aceasta de la Bruxelles vine doar o „tăcere totală”.

„Atunci când prim-ministrul unei ţări iese şi atacă Avocatul Poporului, nu mă atacă pe mine personal, atacă instituţia, îl numeşte ‘duşmanul poporului’, vine cu tot felul de astfel de aprecieri, ce credeţi, ce mesaj dă acest premier către cabinetul său, către ceilalţi miniştri? Să colaboreze cu duşmanul poporului? Sau mesajul este ‘nu mai lucraţi cu instituţia asta sub nicio formă’. Ori aici avem o problemă uriaşă pentru că, în conformitate cu Constituţia, colaborarea este obligatorie. Administraţia trebuie să colaboreze cu noi.

Acest mesaj este o încercare [...] de a decredebiliza instituţia. Noi am fost foarte activi, am fost şi suntem şi nu ne vom opri, bineînţeles. Foarte multă lume a văzut asta ca pe un lucru bun. [...] Prin astfel de mesaje de la un nivel atât de înalt, evident se doreşte decredibilizarea, limitarea încrederii, pui sămânţa neîncrederii în populaţie. [...] E păcat, într-adevăr, că apar astfel de derapaje.

Ştiţi ce e surprinzător? De unde înainte vreme Comisia Europeană sărea în sus ori de câte ori politicieni din România făceau aprecieri la adresa unei instituţii, de data aceasta nu spune nimic. Tăcere totală”, a declarat Renate Weber, într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu.

Reacţia Avocatului Poporului vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la o zi după ce Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională legea privind impozitarea pensiilor speciale, că va cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea demiterii Renatei Weber.

„Avocatul Poporului nu mai este demult Avocatul Poporului. Renate Weber s-a comportat ca avocatul celor care au încălcat legea în perioada epidemiei şi au pus în pericol sănătatea celorlalţi prin nerespectarea regulilor. Renate Weber s-a arătat a fi prietenul PSD-ului, avocatul PSD-ului şi acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari, atenţie, cei cu pensii de peste 7.000 (n.r. lei) - aici nu este vorba de toţi cei care s-au pensionat, indiferent că este vorba de militar, poliţist, jandarm. Ei de regulă au pensii de 3.500 - 4.500 cei care au lucrat în operativ, fără să fie în vârfurile de conducere ale diferitelor sisteme publice”, a afirmat Ludovic Orban. Detalii aici