Ambasada americană din Ucraina avertizează despre o "activitate neobişnuită" lângă graniţa cu Rusia

Militari ucraineni lângă linia frontului din estul Ucrainei, Lysychansk, aprilie 2021
Militari ucraineni lângă linia frontului din estul Ucrainei, Lysychansk, aprilie 2021 (STR/AFP via Getty Images)

Ambasada SUA în Ucraina a emis un avertisment cu privire la o „activitate militară neobişnuită a Rusiei” în apropierea graniţei naţiunii cu Crimeea.

Miercuri, ambasada le-a spus cetăţenilor americani să evite călătoriile în Crimeea din ca urmare a „abuzurilor comise de autorităţile ruse de ocupaţie, în părţile de est - regiunile Doneţk şi Lugansk - din cauza conflictului armat”, pe fondul „rapoartelor referitoare la o "activitate militară rusă anormală în apropierea zonei de frontieră".

"Cetăţenilor americani le reamintim că de-a lungul frontierei, condiţiile de siguranţă se pot schimba foarte rapid sau fără preaviz”, se arată în comunicat. „Vă rugăm să verificaţi site-ul ambasadei şi paginile de pe reţele sociale pentru informaţii suplimentare.”

Au existat temeri că Rusia ar putea intenţiona să invadeze o altă porţiune a Ucrainei, după modelul deja folosit cu Peninsula Crimeea în 2014.

Generalul Kyrylo Budanov, şeful agenţiei de informaţii a armatei Ucrainei, a declarat în urmă cu aproximativ o săptămână că Rusia are aproximativ 92.000 de soldaţi masaţi lângă graniţă, potrivit Military Times. Dacă Rusia încearcă să atace, Budanov a spus că, probabil, vor avea loc mai întâi operaţiuni psihologice menite să destabilizeze guvernul ucrainean.

„Ei (ruşii) vor să stimuleze tulburările, prin proteste şi mitinguri împotriva guvernului”, a spus el pentru Military Times.

Miercuri, Dmitri Yarosh, un consilier al generalului ucrainean Valeri Zaluzhny, a scris pe reţelele de socializare că este de părere că protestatarii care se opun obligativităţii vaccinării împotriva COVID-19 ar putea fi o operaţiune organizată de Moscova.

„Prieteni, nu exclud ca printre aceşti oameni plătiţi şi trimişi în capitală să fie şi anti-vaxxeri – o minoritate covârşitoare – dar scopul principal al acestei acţiuni este de a pregăti terenul pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse”, a spus el, fără a detalia.

De câteva săptămâni, secretarul de stat Anthony Blinken şi-a exprimat îngrijorări tot mai mari cu privire la activităţile Moscovei în apropierea graniţei cu Ucraina.

„Nu ştim care sunt intenţiile preşedintelui [Vladimir] Putin, dar ştim ce s-a întâmplat în trecut”, a spus Blinken în timpul declaraţiilor publice, sâmbătă, în timpul unei vizite în Senegal, referindu-se la Rusia.

„Cunoaştem jocul: se face caz de o provocare iluzorie a Ucrainei sau a oricărei alte ţări şi apoi o foloseşte ca pretext pentru a desfăşura ce intenţionează Rusia cu adevărat”.

Oficialii ruşi au contestat ideea că Moscova plănuieşte o invazie. Kremlinul a declarat că forţele ruse comasate de-a lungul graniţei desfăşurau exerciţii de rutină.

„Observăm desfăşurarea unei campanii de dezinformare", a declarat, luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin. „Acest lucru creează tensiune.” Marţi, Peskov a spus că Moscova nu va ataca Ucraina decât dacă Rusia este provocată.

Rusia rămâne „profund îngrijorată de acţiunile provocatoare ale Forţelor Armate ucrainene pe linia de contact”, precum şi de „pregătirile pentru o posibilă soluţie militară a problemei Donbasului”, a spus el reporterilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe