Alina Dumitru - Dacă mă retrag, nu voi renunţa de tot la judo, la lumea sportului

Judoca Alina Dumitru.
Judoca Alina Dumitru. (TORU YAMANAKA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.08.2012

Judoka Alina Dumitru îşi va lua o vacanţă prelungită şi spre sfârşitul anului va lua o decizie privind retragerea sau nu din activitatea competiţională, iar dacă se va retrage va activa fie ca antrenor, fie în cadrul Federaţiei Române de Judo sau a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

"Deocamdată nu am luat decizia definitivă, stau să mă gândesc bine şi până la sfârşitul anului voi anunţa decizia dacă spun stop sau voi continua. O să-mi fie greu dacă voi spune stop, după 18 ani de judo, să renunţ deodată. Dar, trebuie să mă obişnuiesc şi cu decizia asta, să fac şi altceva. Nu voi renunţa de tot la judo, la lumea sportului. Voi fi probabil antrenoare, la federaţie sau la COSR. Să vedem ce oportunităţi am", a declarat Alina Dumitru, campioană olimpică la Beijing şi vicecampioană olimpică la Londra.

Alina Dumitru opina că din punct de vedere fizic ar putea face faţă unui nou ciclu olimpic, dar nu şi din punct de vedere psihic: "Nu zic că nu aş mai putea, dar mi-e teamă acum de stresul acumulat şi psihic mi-e un pic mai greu. Iar anul acesta am avut şi problema cu somnul şi am trecut foarte greu peste perioada aia. După fiecare competiţie importantă, la 2-3 zile eram foarte obosită, nu reuşeam să dorm nici înainte, nici după concurs. Asta m-a doborât în timp".

Antrenorul Florin Bercean, care şi-a exprimat recent părerea că Alina ar trebui să continue, a adăugat însă că decizia trebuie luată doar de vicecampioana olimpică. "Decizia trebuie să fie a ei. Eu pot să o ajut, dar ea ştie punctul meu de vedere şi nu vreau să-l mai repet, pentru că nu vreau s-o influenţez. Nici familia ei nu o să aibă, după părerea mea, un mare rol, cel mai mare o să-l aibă ea. Ea face antrenamente, ea nu doarme nopţi în şir înainte sau după concurs. E o decizie grea, dar şi ea şi eu trebuie să ne gândim că cariera sportivă şi cariera de antrenor odată se încheie. Şi eu mă pregătesc mereu să nu mai fiu antrenor, dar în fiecare an o iau de la început", a spus Bercean.

Florin Bercean a afirmat că Alina Dumitru poate deveni în sfârşit acel catalizator de atragere a maselor de copii către judo: "Nu e important ce funcţie va avea Alina, funcţia o va câştiga în timp, aşa cum a făcut în competiţii. Imaginea ei ne poate aduce mari beneficii, lucru de care nu am profitat după Beijing. Nu am putut face asta, pentru că a început pregătirea pentru Londra. Dacă ea ar fi prezentă în anumite zone ale ţării, ar fi benefic pentru noi să aducă copii în sălile de judo. Este frumoasă, blândă, se apropie mult de copii. Asta ar fi cea mai mare satisfacţie a mea, ca ea să aducă sute de copii la sălile de judo. Aşa se va putea descoperi o viitoare Alina Dumitru sau un băiat care să-i întreacă performanţele. Aşa aş vedea eu în linii mari începutul ei ca emblemă a judo-ului românesc".

Corina Căprioriu priveşte cu optimism drumul către JO de la Rio de Janeiro, unde şi-a propus să câştige o medalie mai preţioasă. "În primul rând îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot munci, să am putere să obţin foarte multe medalii. Îmi doresc să ajung la Rio şi îmi doresc nespus de mult să mi se cânte imnul acolo".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor