Alegerile locale generale din RM: Promo-LEX a înregistrat primele încălcări

Alegerile locale generale, 14 iunie 2015
Alegerile locale generale, 14 iunie 2015 (promo-LEX)

Duminică, la Chişinău se desfăşoară alegerile locale. Toate cele 1.977 de secţii de votare constituite pentru acest scrutin au fost deschise începând cu ora 7:00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), la ora 8:00 rata de participare a alegătorilor era de circa 3%.

Câteva date statistice oferite de Misiunea de observare Promo-LEX, înregistrate între orele 7:30 – 7:45.

Au fost observate deja primele încălcări la unele secţii de votare din republică, care se referă la partea tehnică a procesului electoral, şi mai exact infrastructura tehnică. Spre exemplu, una din secţiile de votare nu este asigurată cu telefon staţionar, iar o alta este situată la etajul doi, devenind inaccesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi. La una din secţiile de votare din Chişinău, urna mobilă nu a fost sigilată la timp.

Au mai fost înregistrate şi încălcări precum, neamplasarea corectă a cabinelor de vot, aflându-se prea aproape una de alta, deschiderea secţiilor de votare mai devreme sau mai târziu de ora 7:00, neidentificarea ştampilelor, relatează Privesc.Eu.

În unele locuri numărul buletinelor de vot este mai mic decât numărul alegătorilor, şi invers; în altele a fost observată încălcarea secretului votului, un observator din partea unui concurent electoral a mers în cabina de vot şi a ajutat alegătorul să-şi exercite dreptul la vot.

Au fost identificate şi cazuri în care s-a permis votarea fără a se verifica fişa de însoţire a buletinului, motivându-se verificarea persoanei în soft-ul CEC. Într-un alt caz, o alegătoare a votat cu buletinul său dar cu fişa de însoţire a nepotului. Cazuri de scoatere a buletinelor de vot din secţiile de votare, au fost de asemenea identificate.

Personale cu dizabilităţi nu au posibilitate să-şi exercite dreptul la vot, căci secţiile de votare nu au fost dotate pentru asemenea situaţii, într-un caz preşedintele secţiei de votare a scos afară buletinul, persoana a votat, după care buletinul a fost introdus în urnă.

De asemenea au fost înregistrate câteva cazuri de agitaţie electorală în ziua alegerilor. În Chişinău chiar, nu a fost înlăturat afişajul electoral în toate secţiile de votare.

Rămâne deja la discreţia persoanelor electorale să se pronunţe pe corectitudinea tututor acestor încălcări.

Reamintim că astăzi, alegătorii din Republica Moldova urmează să aleagă 898 de primari, 10.564 consilieri locali de nivelul I şi 1.116 consilieri raionali/municipali.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.