Alegerile din Italia: Extrema dreaptă speră la o victorie istorică

Georgia Meloni
Georgia Meloni

Extrema dreaptă din Italia speră într-o victorie istorică în alegerile parlamentare de duminică, ceea ce ar putea face ca Giorgia Meloni să devină primul lider al unui partid post-fascist care conduce un guvern într-o ţară fondatoare a UE, relatează AFP, preluat de Hotnews.

"Sunt o patrioată!'', a susţinut, la Napoli, Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia (FdI), creditat cu 25% din intenţiile de vot.

Aliatul ei Matteo Salvini, liderul Ligii (partid anti-imigraţie), a intrat în prim planul atenţiei publice după ce a cerut ca şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să demisioneze sau să îşi ceară scuze pe motiv că a ameninţat Italia cu sancţiuni dacă această ţară va aduce atingere principiilor democratice ale Uniunii Europene.

Sondajale de opinie fiind interzise în ultimele două săptămâni înainte de scrutin, ultimele anchete sociologice creditau FdI cu 25% din intenţiile de vot, devansând Partidul Democrat (21-22%).

Pe următoarele poziţii în sondaje se află Mişcarea 5 Stele, cu 13-15%, Liga, cu 12%, şi Forza Italia, cu 8%.

Coaliţia de dreapta/extremă dreaptă ar putea ocupa între 45% şi 55% din mandatele parlamentare. Absenteismul ar putea depăşi 30% la acest scrutin, potrivit analiştilor, un nivel ridicat pentru Italia.

Berlusconi e prietenul lui Putin, Salvini vrea relaxarea sancţiunilor

Bruxelles-ul urmăreşte îndeaproape alegerile, în special în ceea ce priveşte chestiunea sensibilă a sancţiunilor împotriva Moscovei şi posibilele tensiuni între Comisie şi un guvern ultraconservator şi suveranist.

Silvio Berlusconi, al treilea partener al coaliţiei conservatoare cu Forza Italia, a provocat o controversă atunci când a declarat joi seara că Vladimir Putin a fost „împins" de poporul său să invadeze Ucraina.

În perioda în care a condus guvernul italian, Berlusconi l-a tratat pe preşedintele rus ca pe un prieten, primindu-l la vila sa din Sardinia şi călătorind cu el în Crimeea după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană în 2014. În faţa scandalului provocat de ultimele sale declaraţii, el şi-a reafirmat vineri „loialitatea absolută" faţă de NATO şi UE.

La rândul său, Matteo Salvini militează pentru o relaxare a sancţiunilor împotriva Moscovei, susţinând ca acestea sunt ineficiente şi contraproductive, considerând în acelaşi timp că invazia din Ucraina este „nejustificată".

Giorgia Meloni, pe de altă parte, a luat poziţii clare în favoarea susţinerii Ucrainei, a sancţiunilor împotriva Rusiei şi a trimiterii de arme către Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe