Alegeri primare pentru conducerea coaliţiei de centru-stânga în Italia: Bersani şi Renzi la balotaj (presă)

Liderul Partidului Democrat  (PD) din Italia, Pierluigi Bersani.
Liderul Partidului Democrat (PD) din Italia, Pierluigi Bersani. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.11.2012

Alegerile primare pentru conducerea coaliţiei de centru-stânga, organizate duminică pentru a-l alege pe viitorul candidat prim-ministru de centru-stânga la alegerile legislative din primăvara anului 2013, se află luni pe primele pagini ale publicaţiilor din Peninsulă.

'Alegeri primare: Bersani şi Renzi la balotaj, boom de alegători, peste 3,5 milioane', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că liderul Partidului Democrat (PD) din Italia, Pierluigi Bersani, s-a plasat în frunte, cu 44,3% din voturi, în faţa tânărului său rival Matteo Renzi, primarul Florenţei, cu 36,3%, în timp ce Nichi Vendola, candidatul unei formaţiuni de extremă-stângă, a totalizat 15%, Laura Puppato 3% şi Bruno Tabacci 1,2%, potrivit rezultatelor parţiale obţinute de la 50% din secţiile de votare. Nici unul din candidaţi nu a reuşit să obţină majoritatea absolută, de 50% plus unu, deci balotajul va fi între Bersani şi Renzi, duminica viitoare, pe data de 2 decembrie.

Pentru coaliţia de centru-stânga din Italia a fost o zi extraordinară şi un mare succes, dincolo de aşteptări, deoarece participarea la vot a fost un adevărat record, cu peste 3,5 milioane de alegători, care s-au înscris pe listele electorale de centru-stânga şi au plătit suma de doi euro pentru a vota, ceea ce înseamnă că forţele de centru-stânga au încasat aproape opt milioane de euro, care vor fi utilizaţi pentru a acoperi cheltuielile de organizare şi pentru campania electorală în vederea desfăşurării alegerilor parlamentare din 2013. Duminică, antipolitica şi tendinţa italienilor la absenteism au fost învinse. Bersani este 'foarte satisfăcut', iar Renzi a demonstrat că este o realitate concretă, o resursă a forţelor de centru-stânga din Italia, opinează principalul cotidian roman.

Alegătorii au stat la cozi lungi în faţa celor peste 9.200 de birouri electorale din întreaga Italie, iar, după închiderea sediilor electorale, lumea a stat la coadă alte două ore, până la ora locală 22: 00, pentru a-şi exprima votul. Pentru a putea vota, Renzi, la Florenţa, a stat la coadă două ore şi 40 de minute. Bersani a votat la Piacenza, oraşul în care locuieşte familia sa, şi a declarat: 'A fost o zi minunată, am încredere în rezultatul de la balotaj, suntem o mare echipă. Renzi este un protagonist, dar suntem toţi importanţi, fiecare din noi are un rol semnificativ', informează publicaţia amintită.

Matteo Renzi a declarat: 'Dacă am fi la festivalul de muzică uşoară de la Sanremo, am putea spune că am obţinut premiul criticii, dar noi vrem să câştigăm festivalul'. Primarul Florenţei a mai spus că, la balotaj, totul reîncepe 'de la scorul de zero la zero', relatează La Repubblica.

'Alegeri primare de centru-stânga, sfidarea continuă, Bersani şi Renzi la balotaj', titrează Corriere della Sera din Milano, care relatează că dezbaterea televizată dintre cei doi candidaţi de la balotaj se va desfăşura miercuri, pe 28 noiembrie, şi va fi transmisă de postul public de televiziune Rai Unu.

'Alegeri primare: Balotaj Bersani-Renzi', titrează La Stampa din Torino, care semnalează că a fost o victorie a democraţiei italiene şi că Bersani şi Renzi vor trebui să colaboreze pentru a întări coaliţia de centru-stânga din Italia, care are bune posibilităţi de a câştiga viitoarele alegeri legislative din 2013, fiind creditată la ora actuală cu peste 30% din intenţiile de vot ale italienilor.

'Balotajul care îl sperie pe Bersani', titrează cotidianul milanez de dreapta Il Giornale, care scrie că prezenţa la urne a fost ridicată, cu peste 3,5 milioane de alegători, iar Bersani va trebui acum să cucerească voturile lui Nichi Vendola, lider al mişcării de extremă stângă SEL, 'Stângă, ecologie şi libertate'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor