Ala Nemerenco: Guvernul de la Chişinău trebuie urgent să majoreze salariile personalului medical

Medic istovit
Medic istovit (facebook.com/Ala Nemerenco)
Ştefan Sârbu
23.03.2020

Fostul ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu, Ala Nemerenco solicită autorităţilor de la Chişinău să modifice urgent legislaţia pentru a majora salariile personalului medical. „A trecut deja suficient timp de când ţara a intrat în cod galben, apoi roşu, ba chiar şi în regim de urgenţă, dar despre remunerare - doar discuţii.”

„Nu cred că e suficient să bată lumea din palme de pe la balcoane pentru a aprecia munca personalului medical. Ei sunt pe cea mai grea, pe prima linie în lupta aceasta nedreaptă şi deja avem şi în R. Moldova personal medical infectat cu COVID19”, scrie aceasta pe contul său de socializare.

În opinia fostului ministru al Sănătăţii, medicii, asistenţii medicali, infirmierele, personalul medical din laboratoare, alt personal trebuie să fie remuneraţi suplimentar (şi considerabil, nu cu un adaos de 400 lei lunar) în dependenţă de gradul de risc la care se supun şi încărcătura fizică pe care o au.

Fostul oficial a specificat că autorităţile pot să tăie mijloace bugetare de oriunde consideră necesar pentru a acoperi efortul depus acum de medici. „Şi pentru unii conducători de instituţii medicale - plătiţi vă rog corect şi deplin măcar acum gărzile de noapte - lăsăm la o parte şmecheriile!”.

„Aveţi grijă de voi. Îndrăzniţi să cereţi dacă nu aveţi suficient echipament de protecţie, cereţi standarde şi protocoale pentru fiecare procedură, ajutaţi-vă reciproc şi învăţaţi cât mai mult despre acest ucigaş invizibil. Pentru că numai aşa veţi fi în siguranţă! Vă doresc să rezistaţi, dragi colegi”, a afirmat Ala Nemerenco.

Medicii de la Spitalul Clinic Republican (SCR) de la Chişinău au atenţionat că nu sunt dotaţi suficient cu echipamente de protecţie, în special atunci când realizează proceduri medicale în raport cu pacienţii infectaţi. Aceştia au punctat că sunt gata să acorde ajutor medical, însă au solicitat cazare pentru a nu-şi pune în pericol membrii de familie. O doctoriţă de la SCR a fost confirmată pozitiv cu virusul Wuhan, după ce ar fi intubat un pacient infectat, în prezent fiind în stare gravă-medie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor