Ahmadinejad comentează în mod răutăcios despre capitalism, în Cuba

Într-un discurs ţinut în Cuba, ultima oprire în cadrul unui turneu din America Latină, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a criticat capitalismul, numindu-l un "sistem în descompunere".
Preşedintele Nicaraguei, Daniel Ortega (st), cel al Venezuelei, Hugo Chavez (centru) si Mahmoud Ahmadinejad se întâlnesc în Managua pe 10 ianuarie 2012 pentru inaugurarea celui de/al treilea termen al preşedintelui Daniel Ortega. (RODRIGO ARANGUA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.01.2012

Într-un discurs ţinut în Cuba, ultima oprire în cadrul unui turneu din America Latină, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a criticat capitalismul, numindu-l un "sistem în descompunere".

Ahmadinejad a declarat miercuri că sistemul politico-economic numit capitalism este o "fundătură" şi a spus că atunci când capitaliştilor "le lipseşte logica", ei recurg la folosirea de arme pentru a ucide şi a distruge. El a făcut aceste remarci în timpul unui discurs de la Universitatea din Havana, unde i s-a acordat o diplomă de onoare.

Liderul iranian nu a discutat despre programul nuclear controversat al ţării sale sau despre atentatul de miercuri, care a ucis un cercetător nuclear iranian, la Teheran. Oficialii iranieni au învinuit Israelul şi Statele Unite pentru atac.

Vizita are loc într-un moment când presiunea internaţională împotriva Teheranului pentru programul său nuclear este în creştere, program pentru care ţara din Orientul Mijlociu se confruntă cu multiple sancţiuni.

Vizita preşedintelui Ahmadinejad în Cuba face parte dintr-un turneu în patru naţiuni din America Latină, el vizitând deja Venezuela şi Nicaragua, unde a participat la inaugurarea celui de-al treilea mandat al preşedintelui Daniel Ortega.

Miercuri seara, înainte să plece spre Ecuador, Ahmadinejad urmează să se întâlnească cu preşedintele cubanez Raul Castro şi cu Fidel Castro.

În ultimii ani, preşedintele iranian a curtat lideri de stânga, populişti şi anti-americani din America Latină, în special pe preşedintele venezuelean Hugo Chavez.

Oficialii americani au cerut ţărilor din America Latină să nu îşi aprofundeze relaţiile cu Iranul. Statele Unite ale Americii a numit turneul un semn de disperare pentru Iran, care a fost puternic sancţionat din cauza programului său nuclear. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a acuzat guvernul iranian că este "disperat în a-şi face prieteni" şi că "se zbate" să găsească noi aliaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor