Administraţia Trudeau se face că plouă în timp ce China preia una dintre cele mai mari companii de mine de litiu din Canada

Justin Trudeau aflat într-o vizită în India, arhivă (Getty Images)
A.P.
04.02.2022

Potrivit administraţiei liberale a lui Justin Trudeau, preluarea chineză a unei mine de litiu „nu prezintă niciun risc pentru securitatea naţională”, potrivit unui raport al True North.

Raportul vine după ce Neo Lithium Corp., companie cu sediul în Toronto, a fost achiziţionat de Zijin Mining Group Co. fără o analiză de securitate naţională. Purtătorul de cuvânt al Neo Lithium, Carlos Vicens, a declarat luna trecută că guvernul a efectuat doar o scurtă verificare de securitate a potenţialei achiziţii, declarând: „Legea prevede că au la dispoziţie 45 de zile de la anunţ pentru a începe o revizuire dacă consideră că există o problemă specifică. Perioada a trecut la începutul lunii decembrie şi nu a fost făcută nicio revizuire.”

Ministrul Industriei, Francois-Philippe Champagne, a declarat pentru True North: „Această tranzacţie a fost revizuită în mod absolut pentru a ne asigura că nu există niciun risc de securitate”.

Zijjin Mining a achiziţionat compania pentru 960 milioane USD. Neo Lithium „a dezvoltat unul dintre cele mai mari proiecte de sare de litiu din lume în Argentina”, se arată în raport.

La sfârşitul lunii ianuarie, unii experţi au avertizat împotriva preluărilor de către Partidul Comunist Chinez, subliniind că acestea ar putea avea impact asupra proprietăţii intelectuale şi securităţii economice a Canadei.

Profesorul Dr. Jeffrey B. Kucharski de la Universitatea Royal Roads le-a spus parlamentarilor canadieni: „Ca parte a unei poveşti mai mari, există probleme de proprietate intelectuală, există cunoştinţe de management şi există această companie care este parte a unui lanţ de aprovizionare, potenţial, acum nu mai avem cum să construim propriul lanţ de aprovizionare aici, în Canada.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor