Adio dar rămân cu tine. Coca-Cola îşi înregistrează din nou mărcile în Federaţia Rusă

Sticle de Coca-Cola intr-o vitrina frigorifica. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Redacţia
14.06.2024

Compania Coca-Cola, care şi-a încetat activitatea în Rusia după lansarea invaziei în Ucraina, a depus trei cereri de înregistrare a mărcilor comerciale în Federaţia Rusă - Coca-Cola, Sprite şi Fanta, informează Meduza.

Cotidianul de afaceri Vedomosti relatează că a găsit cererile depuse de compania americană în aprilie în baza de date a Serviciului Federal pentru Proprietate Intelectuală (Rospatent). Înregistrarea mărcilor este solicitată pentru băuturi.

Unii experţi în domeniul dreptului brevetelor sunt de părere că cererile de înregistrare a mărcilor ar putea indica intenţia Coca-Cola de a le readuce pe piaţa rusă în viitor.

Potrivit legislaţiei ruseşti, mărcile comerciale pot fi anulate dacă nu sunt folosite în termen de trei ani în ţară. Ţinând cont de faptul că mărcile Coca-Cola, Sprite şi Fanta au fost retrase de pe piaţă în 2022, protecţia juridică a acestora ar putea înceta la începutul anului 2025, a declarat Alina Akinşina, CEO al Online Patent.

Akinşina sugerează că Coca-Cola depune cereri la Rospatent pentru a preveni pierderea drepturilor asupra mărcilor sale cheie.

Publicaţia Vedomosti a sesizat că, în ultimele luni, nu este pentru prima dată când o companie internaţională care a părăsit piaţa rusă din cauza războiului încearcă să-şi reînregistreze mărcile în Federaţia Rusă.

Un exemplu în acest sens este lanţul de cafenele Starbucks care, în luna mai, a trimis opt cereri către Rospatent.

Coca-Cola a retras în mod oficial produsele mărcilor Coca-Cola, Sprite şi Fanta de pe piaţa rusă, dar aceste băuturi continuă să se găsească în rafturile magazinelor ruseşti, fiind aduse în Rusia din alte ţări prin sistemul de "import paralel". Divizia rusă a Coca-Cola şi-a schimbat numele în Multon Partners şi a lansat producţia de Good Cola, un analog al Coca-Cola, a cărui reţetă şi gust diferă de băutura originală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor